1 Febrer 2023 Redacció: Yaiza Miranda
Imatges: Raquel Duro
Població: Granollers
El José i en Joaquín són dos socis que van arribar a Granollers amb el somni de continuar creixent en el sector de la restauració amb la creació d’un restaurant per donar a conèixer la gastronomia de la seva terra, Galícia. D’això ja fa 25 anys i, tot i que han passat per situacions complicades, la seva marisqueria, ‘Os Galegos’ ha esdevingut tot un referent per als amants del peix i del marisc, ja no només a la capital del Vallès Oriental, sinó arreu de tota la comarca.
Com arribeu a Granollers i us feu amb el restaurant?
Aquí arribem per molta casualitat. Nosaltres som dos socis, el Joaquín i jo, el José, i ens vam conèixer a Barcelona cap a l’any 1988, on vam començar a treballar junts. Vam decidir agafar un restaurant petit a Cornellà que ja vam nomenar ‘Os Gallegos’. Passats cinc anys vam voler agafar-ne un de més gran i aquest va ser el motiu pel qual vam arribar aquí
Ja coneixíeu el local?
Coneixíem al propietari, que va ser qui ens el va recomanar i qui ens va portar per veure’l en primera persona. El vam veure i ens va agradar molt, però teníem el petit inconvenient que nosaltres vivíem a Barcelona i, per tant, que ens trobàvem a quaranta kilòmetres de distancia
Va ser un pas dur prendre aquesta decisió?
Molt. Vam decidir llençar-nos a l’aventura per la nostra ambició de continuar creixent i de donar a conèixer la restauració gallega, de la mateixa forma que ho havíem fet amb el nostre anterior projecte. Així, vam arribar a Granollers fa 25 anys
Durant el mes de febrer, celebreu 25 anys des que el negoci va obrir. Quina ha estat la clau per mantenir-se durant tot aquest temps?
Al principi va ser dur, però després d’aquests 25 anys ens podem considerar tot un referent a Granollers. Els dos primers anys van ser durs, perquè nosaltres vam arribar aquí sense conèixer a ningú, però de mica en mica vam començar a tenir una agenda de clients molt fidels que seguien i els hi agradava la nostra línia de productes i receptes gallegues (que sempre ha estat la mateixa). Amb el pas del temps, vam poder fer aquesta base tan important per fer-nos forts dins d’aquest sector i, sobretot, a Granollers. Estem molt agraïts a la gent d’aquí i a la comarca, per què nosaltres vivim d’això i sempre hem estat ben rebuts
Per tant, la cuina gallega té demanda a Granollers?
Molta. Nosaltres, a l’haver estat constants amb la nostra gastronomia i fidels als productes i matèria primera de qualitat, no ens ha tremolat la pols i ha estat el factor que ens ha fet ser reconeguts avui dia a Granollers
Els productes són de procedència Gallega? Els importeu aquí?
No tots, però majoritàriament sí, són de Galicia. El marisc, els postres com la tarta de Santiago o la tarta de formatge, la carn... però sobretot el marisc
Teniu un plat estrella pel qual el restaurant sigui conegut?
El plat més demandat a la nostra marisqueria és el pop. És un producte estrella i bastant complicat de cuinar donada la seva capacitat per ser una matèria que et pot sortir de moltes maneres en funció de la forma amb la qual el preparis. Nosaltres, al ser gallecs, hem vist com es treballa el pop i com s’ha de cuinar per treure-li tot el seu profit
A banda del marisc, també prepareu i oferiu altres plats?
Tenim el peix i el marisc, però també oferim carns, com l’entrecot, el ‘chuletón’ i el ‘solomillo’, que també són de procedència gallega. I també tenim la ‘lacón con grelos’, un altre plat molt típic de Galícia
Més enllà de les ressenyes culinàries, també destaca la vostra cervesa de bodega
Hem estat els pioners d’aquí, de la comarca, en portar la cervesa de bodega. És una cervesa sense pasteuritzar i sense carbònic afegit. La cervesa és la mateixa, Estrella Galicia, amb l’única diferència que, una vegada fermentada i abans de sortir de la bodega, la carreguen en cisternes i la reparteixen en camions procedents d’Estrella Galícia, que està a la Corunya.
Aquí tenim dos tancs de 500 litres i ve des d’allà, directament de la bodega en cisterna, ens la carreguen i està sempre refrigerada a quatre graus
I té demanda?
Moltíssima. Com vam ser els primers a importar-la aquí, puc afirmar que doblem la quantitat i consum de cervesa d’aquest tipus en comparació amb l’altra, la típica i que tothom té. I això que nosaltres no som una cerveseria
En ser un restaurant especialitzat en marisc, teniu un perfil concret de clients?
Tenim clients de tota mena. És cert que durant la setmana el perfil pot ser més empresarial, però els caps de setmana sol ser més familiar
Com controleu l’aforament? Teniu una gran quantitat de clientela?
Des de la pandèmia, quasi tot es fa per reserva prèvia i ens funciona molt bé. Ens serveix per fer una previsió i saber què és el que et pot venir per preparar un millor servei
Heu vist afectat el nivell dels clients amb la inflació que s’ha generat en els darrers mesos?
Nosaltres vam patir molt la crisi de la construcció del 2008, en aquell moment treballàvem molt, teníem molt personal i l’impacte ens va tocar molt fort i van ser uns quatre anys molt durs. Amb la pandèmia, també va ser un període dur, perquè vam haver de tancar uns tres mesos, però la veritat és que ho vam aixecar ràpidament. Amb la inflació que estem convivint ara encara hem de veure com ens pot afectar, perquè amb les vacances de Nadal i fins a mig gener hem treballat molt bé. Però la preocupació hi és, els preus i la matèria primera han pujat molt
Vosaltres també heu notat aquesta pujada de preus?
Molt. Tots els serveis (llum, aigua, gas...), en general, i la matèria primera també ha pujat moltíssim
Això vol dir que heu hagut d’apujar els preus?
Sí. Durant l’època nadalenca els preus ja es veuen incrementats per la forta demanda, però hem hagut de fer un petit increment en els nostres preus de cara al públic per poder fer front a la inflació
I això us ha suposat una pèrdua de clients?
Nosaltres no hem tingut cap problema, però és cert que hem d’estar i vetllar pels nostres clients pel que fa a la pujada de preus i fer-ho el mínim possible. I així ho estem fent. Tot i això, els nostres clients són tan assidus que creuen en nosaltres i són conscients que si el preu dels menús o d’algun producte de la carta ha pujat és perquè s’ha de fer
Teniu pensat fer alguna celebració per aquest quart de segle?
Cada any, durant el mes de març, fem un menú especial per la celebració del nostre aniversari amb la millora de preus i la beguda inclosa. A banda dels menús, per primer cop també farem 5 marinatges, un cada dimecres de la setmana, amb diferents bodegues importants.
La finalització del nostre aniversari conclourà el 10 de juny amb una gran festa pel nostre 25 aniversari aquí, a la plaça, on intentarem preparar pop a l’estil de Galícia per a tothom. Hem viscut moments dolents i durs, molt durs, però també de bons i molt bons, i amb aquesta celebració especial volem agrair als nostres clients la seva fidelitat.
6 Febrer
23 Gener