Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els Joves interns del Centre Penitenciari de la Roca participen en un projecte d'art comunitari als espais públics del municipi

6 Juny 2024 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: ACN - Laura Gálvez

Població: La Roca del VallèsEls participants han elaborat un mural al patí del centre i un altre al Centre Esportiu Municipal sota la direcció d'artistes professionals de renom

Una vintena de joves interns del Centre Penitenciari de Joves de la Roca del Vallès han participat en una nova edició del projecte d'art comunitari "Traspassant Murs" de la Fundació Setba. Sota la direcció de Tope Rodríguez i amb l'assistència dels artistes Pep Walls i Magdalena Hipólito, han elaborat un mural al pati del centre on han plasmat els seus desitjos i anhels.

"Quan pinto em relaxo. M'oblido d'on estic i penso en positiu", assegura un dels participants. Els professionals de la presó han destacat que durant la iniciativa s'ha observat una major cohesió de grup, treball en equip, autoregulació i iniciativa entre els joves. A més, tres dels participants han tingut l'oportunitat de continuar plasmant la seva obra en un mural al centre esportiu municipal de la Roca.

Art com a eina de transformació

Des del 2018, la Fundació Setba ha desenvolupat aquest projecte d'art comunitari en quatre centres educatius de justícia juvenil, transformant artísticament els murs interiors dels centres amb l'objectiu de millorar el benestar dels joves interns. Enguany, per primera vegada, el projecte s'ha replicat al Centre Penitenciari de Joves de la Roca del Vallès, únic d'aquestes característiques a l'Estat, on conviuen joves d'entre 18 i 25 anys.

A més, des de l'any passat, la iniciativa ha adquirit una nova dimensió, traspassant els murs del centre penitenciari per continuar-se als municipis on es troben aquests centres. En aquest sentit, aquest any s'ha signat un acord de col·laboració amb l'Ajuntament de la Roca del Vallès i amb el Casal de la Gent Gran del municipi. El passat 22 de maig, tres dels joves participants van sortir del centre per continuar pintant el mural al Centre Esportiu Municipal.

Un futur digne a través de l'art

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, que ha presidit l'acte de cloenda d'aquesta edició del projecte, ha subratllat que el model d'intervenció penitenciària té com a objectiu proporcionar les eines necessàries perquè els joves puguin construir-se un futur digne. En aquest sentit, ha emfatitzat el potencial transformador de l'art i com l'exercici d'activitats artístiques pot millorar substancialment la salut mental i l'autoestima de les persones internes a la presó.

El projecte "Traspassant Murs" s'ha consolidat com una iniciativa exemplar que demostra el poder transformador de l'art en els processos de reinserció social dels joves interns. A través de la seva participació en el projecte, els joves tenen l'oportunitat d'expressar-se lliurement, desenvolupar habilitats creatives i treballar en equip, contribuint així al seu benestar emocional i al seu creixement personal.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

la roca del vallès

Guia comercial del Vallès