Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Les Franqueses intensifica la lluita contra les defecacions canines amb la recollida d'ADN: multes de fins a 900 euros per als propietaris

20 Novembre 2023 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: Ajuntament de Les Franqueses del Vallès

Població: Les Franqueses del VallèsL'abandonament de femtes al carrer és considerat una falta greu, que pot ser sancionada amb una multa de 300 a 900 euros per als propietaris que no les recullin

L'Ajuntament de Les Franqueses del Vallès ha començat a recollir mostres de femtes canines a tot el municipi, tot i que les primeres inspeccions han estat al barri Bellavista. L'objectiu d'aquesta mesura és identificar els propietaris que no recullen les defecacions dels seus gossos, una pràctica que està prohibida per l'Ordenança municipal de Civisme i Convivència.

Recollida de mostres

Les mostres es recolliran periòdicament, unes 4 vegades al mes, en diversos punts de la ciutat. Les zones on es realitzaran les recollides se seleccionaran en funció de les incidències rebudes al respecte.

La recollida de mostres es fa per un equip format per tècnics de recollida i anàlisi i agents de la Policia Local. Els tècnics recullen les mostres amb una pala especial i les lliuren als agents de la Policia Local, que aixequen acta de la infracció.

Anàlisi de les mostres

Les mostres es porten a un laboratori, on s'extreu l'ADN. L'ADN de les mostres es compara amb la base de dades de cens genètic de l'Ajuntament. En cas de coincidència, es notifica al propietari del gos per tal que es presenti a recollir la multa.

Sancions

L'abandonament de femtes al carrer és considerat una falta greu, que pot ser sancionada amb una multa de 300 a 900 euros.

Conservació de les mostres

Les mostres físiques es conserven durant 2 anys i l'ADN, durant un mínim de 5 anys. Aquesta conservació permet identificar els animals encara que aquests siguin censats genèticament amb posterioritat a la recollida de la mostra.

Increment del control

Paral·lelament a la recollida de mostres, l'Ajuntament també està incrementant el control i la demanda de documentació i de dades dels animals a les persones propietàries. L'objectiu és incrementar el nombre de gossos censats genèticament.

Obligatorietat del cens genètic

Des d'aquest estiu, és obligatori el cens genètic dels gossos. No fer-ho suposa una infracció lleu, que pot ser sancionada amb una multa coercitiva d'entre 100 i 300 euros.

La recollida de mostres de femtes canines és una mesura important per lluitar contra el problema de les defecacions canines a la via pública. L'Ajuntament de Les Franqueses espera que aquesta mesura ajudi a reduir la incidència d'aquesta pràctica i a millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

Procediment per a la inscripció d'animals de companyia al cens genètic de l'Ajuntament de les Franqueses

  1. Sol·licitud de cita prèvia

La persona propietària de l'animal ha de sol·licitar cita a l'Ajuntament de les Franqueses per a la inscripció a l'ANICOM.

Documentació a presentar

  • Document d'identificació de l'animal (microxip).
  • Cartilla veterinària.
  • Document d'identitat de la persona propietària.
  • En cas d'un Gos Potencialment Perillós (GPP) cal trucar a l'Ajuntament per consultar la documentació addicional que cal presentar.

Taxa

La taxa per a la inscripció al cens genètic és de 32 euros. S'ha d'abonar a l'Ajuntament.

      2. Extracció de la mostra de sang

Un cop obtinguda la cita prèvia, la persona propietària es dirigeix a un centre veterinari col·laborador per a l'extracció de la mostra de sang del gos.

Documentació a presentar

  • Còpia del cens a l'ANICOM.
  • Comprovant de pagament de la taxa.
  • Un cop feta l'extracció

El centre veterinari lliura a la persona propietària una xapa amb un codi QR que identifica l'animal i envia la mostra de sang al laboratori.

       3. Inclusió de la informació genètica en el registre

La informació genètica quedarà inclosa en un registre propietat de l'Ajuntament de les Franqueses.

Verificació de l'estat de cens

Si no se sap si el gos està censat a l'ANICOM, es pot trucar a l'Ajuntament per verificar-ho:

Servei d'Atenció a la Ciutadania: 938 467 676 / 938 615 435.
Regidoria de Benestar Animal, Civisme i Convivència: 938 616 221.

Centres veterinaris Col·laboradors amb l'Ajuntament

Clínica veterinària Les Franqueses
Carretera de Ribes, 175-181
Tel. 938 402 410

 

AniCura Lauro Hospital Veterinari
Camí Antic de Vic, 9
Tel. 938 463 166

 

Vetropia Veterinària
Carretera de Ribes, 7
Tel. 930 131 101

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

les franqueses del vallès

Guia comercial del Vallès