Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Decreten dos anys de presó per la mare de la nena de Rubí que va ser mutilada genitalment en un viatge a Gàmbia

28 Setembre 2023 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: Mútua Terrassa

Població: RubíLa dona ha acceptat els fets davant l'Audiència Nacional i la fiscalia li ha rebaixat la pena. També ha retirat l'acusació contra el pare de la menor i ha decretat que els progenitors mantindran la pàtria potestat de la nena

La mare de la nena de Rubí que va ser mutilada genitalment el 2015 en un viatge al país d'origen, ha acceptat els fets davant l'Audiència Nacional i s'ha conformat amb la pena imposada de dos anys de presó. A canvi del reconeixement de fets, s'ha retirat l'acusació contra el pare.

Inicialment, tots dos s'enfrontaven a una pena de deu anys de presó. La mutilació genital que va rebre la nena, una ablació de grau 3, la més greu, li van fer l'estiu del 2015 en un viatge al seu país d'origen quan la nena tenia un any i mig. La cirurgia clandestina va ser detectada el 2021 en una visita pediàtrica.

Finalment, els progenitors mantindran la pàtria potestat de la nena, tot i que els forenses especialistes adverteixen que la menor podria patir complicacions genitals, urinàries, orgàniques i psicològiques a mitjà i llarg termini.

Els fets a Gàmbia

El setembre del 2015 els pares van viatjar amb les seves filles a Gàmbia, el seu país d'origen. Al cap d'uns dies, van deixar una de les nenes amb la seva àvia materna i ells van tornar a Catalunya amb l'altra.

Durant l'estada al país africà van demanar a un familiar que fes una mutilació genital de grau tres a la nena, coneguda com a infibulació o circumscripció faraònica, que consisteix en l'extirpació total del clítoris i dels llavis majors i menors, deixant només una obertura estreta per a orinar. L'ablació va ser practicada durant aquell setembre de forma clandestina i fora d'un centre sanitari.

Els fets s'han conegut a través d'una visita pediàtrica

La mutilació, va ser detectada pels serveis socials del CAP Mútua de Rubí sis anys més tard, és a dir, el setembre del 2021, durant una revisió pediàtrica de la menor.

Segons els forenses especialistes, les lesions que té la nena arran de la intervenció li poden comportar infeccions gènito-urinàries vesicals recurrents, tendència a càlculs renals a les vies urinàries, obstruccions del tracte urinari, incontinència urinària i fístules gènito-urinàries, malaltia inflamatòria pèlvica, infertilitat, dolor menstrual intens, augment del risc d'infeccions de transmissió sexual, retenció del sagnat menstrual dins de la vagina, coits dolorosos, absència de libido, de capacitat per excitar-se i de tenir orgasmes, així com fòbia sexual per aversió al sexe.

Altres problemes a causa de la mutilació genital

A més, els forenses asseguren que les dones amb mutilació de grau 3 pateixen problemes addicionals com la necessitat de reobertura de l'introit vaginal, ja que forma part del ritual matrimonial per facilitar la introducció del penis, i a vegades pot comportar noves intervencions quirúrgiques per corregir el segellat o estretament vaginal per permetre el part. També s'incrementa el risc d'impossibilitat de part natural, esquinçaments vaginals, augment de les episiotomies per eixamplar el canal vaginal, major necessitat de cesàries i increment del risc d'hemorràgies postpart. Les estades a l'hospital solen ser més llargues i també augmenta la mortalitat materna i dels nadons.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

rubí

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès