Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La fiscalia demana 10 anys de presó als pares d'una nena a Rubí per practicar-li una mutilació genital en un viatge a Gàmbia

25 Setembre 2023 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: Mútua Terrassa

Població: RubíEls especialistes adverteixen que la menor podria patir greus complicacions genitals, urinàries, orgàniques i psicològiques

La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana 10 anys de presó per als pares gambians d'una nena de Rubí a qui li van practicar la mutilació genital femenina en un viatge al país d'origen. Els progenitors de la menor li van practicar l'ablació de grau 3, la més greu, durant l'estiu del 2015 en un viatge al seu país d'origen i quan la nena tenia un any. Tanmateix, el fet no va ser detectat fins el 2021 en una visita pediàtrica.

Els forenses adverteixen que la menor podria patir greus complicacions genitals, urinàries, orgàniques i psicològiques a mitjà i llarg termini, tot i que de moment no s'han apreciat.

Tal com ha informat l'ACN en un comunicat, el setembre del 2015 els pares van viatjar amb les seves filles a Gàmbia. Al cap d'uns dies, van deixar una de les nenes amb la seva àvia materna i ells van tornar a Catalunya amb l'altra. Durant l'estada al país africà van demanar a un familiar, el qual encara no ha estat identificat, que fes una mutilació genital de grau tres a la nena, coneguda com infibulació o circumscripció faraònica, que consisteix en l'extirpació total del clítoris i dels llavis majors i menors, deixant només una obertura estreta per a orinar. L'ablació va ser practicada durant aquell setembre de forma clandestina i fora d'un centre sanitari.

Els fets s'han conegut a través d'una visita pediàtrica

La mutilació va ser detectada pels serveis socials del CAP Mútua de Rubí sis anys més tard, és a dir, el setembre del 2021, durant una revisió pediàtrica de la menor.

Segons els forenses especialistes, les lesions que té la nena arran de la intervenció li poden comportar infeccions gènito-urinàries vesicals recurrents, tendència a càlculs renals a les vies urinàries, obstruccions del tracte urinari, incontinència urinària i fístules gènito-urinàries, malaltia inflamatòria pèlvica, infertilitat, dolor menstrual intens, augment del risc d'infeccions de transmissió sexual, retenció del sagnat menstrual dins de la vagina, coits dolorosos, absència de libido, de capacitat per excitar-se i de tenir orgasmes, així com fòbia sexual per aversió al sexe.

Altres problemes a causa de la mutilació genital

A més, els forenses asseguren que les dones amb mutilació de grau 3 pateixen problemes addicionals com la necessitat de reobertura de l'introit vaginal, ja que forma part del ritual matrimonial per facilitar la introducció del penis, i a vegades pot comportar noves intervencions quirúrgiques per corregir el segellat o estretament vaginal per permetre el part. També s'incrementa el risc d'impossibilitat de part natural, esquinçaments vaginals, augment de les episiotomies per eixamplar el canal vaginal, major necessitat de cesàries i increment del risc d'hemorràgies postpart. Les estades a l'hospital solen ser més llargues i també augmenta la mortalitat materna i dels nadons.

Fins al moment la nena no ha patit disfuncions genitals, urinàries, orgàniques o psicològiques, segons ha detallat l'ACN.

La fiscalia acusa els pares d'un delicte de mutilació genital, com a inductors, amb l'agreujant de parentiu. Els demana 10 anys de presó i la inhabilitació per exercir la pàtria potestat sobre la filla durant deu anys, cosa que s'hauria de comunicar a la DGAIA. També haurien d'indemnitzar la seva filla amb 60.000 euros.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

rubí

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès