Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El Govern descarta el sabotatge a Rodalies i denuncia la falta d'inversió estatal

14 Maig 2024 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: ACNEn un context de tensions creixents, el Govern de Catalunya ha desestimat les teories de sabotatge com a causa dels recents problemes que han sacsejat la xarxa de Rodalies. En una roda de premsa el dilluns, Marc Sanglas, secretari de Mobilitat i Infraestructures del Departament de Territori, ha criticat durament les insinuacions del ministre de Transports, Oscar Puente, referint-se a elles com a "meres distraccions" davant la "veritable crisi": la insuficient inversió per part de l'Estat en el manteniment de la infraestructura ferroviària.

"L'única conspiració és la manca palpable d'inversió estatal, una realitat desoladora que estem patint," va afirmar Sanglas després de la trobada del comitè de crisi. Aquestes declaracions es produeixen en resposta a les recents avaries originades per un curt-circuit a Montcada, que va provocar incendis als túnels de Barcelona, paralitzant claus segments de la xarxa durant una jornada electoral.

L'incident ha resultat en danys estructurals significatius, amb estimacions que apunten a dos mesos per a la restauració completa de les línies R3 i R4 nord. Mentrestant, des de dimarts, la circulació de trens per l'interior de Barcelona ha estat parcialment restablerta, encara que amb serveis no plenament normals a l'R4.

El Govern ha subratllat la connexió entre el robatori de coure a Montcada i els subsequent incendis als túnels, exigint una inversió estatal urgent per blindar les instal·lacions i evitar que incidents locals tinguin repercussions tan àmplies.

Pressions financeres i defenses policials

En el front financer, Sanglas ha fet èmfasi en que els 15 milions d'euros que costarà reparar aquesta avaria seran sufragats també pels contribuents catalans, una càrrega que, segons ell, demostra la desproporció en la distribució dels recursos estatals. A més, el Govern ha anunciat que passarà la factura a Renfe pels costos afegits d'augmentar la capacitat del servei de Ferrocarrils i dels busos exprés, que ascendeixen a 50.000 euros diaris.

En un altre ordre d'idees, Sanglas ha defensat la gestió dels Mossos d'Esquadra, rebatent les crítiques que apunten a una manca de seguretat en les instal·lacions, remarcant que cada operador és responsable de la protecció de les seves pròpies infraestructures. Ha afegit que, sense una inversió adequada, és difícil protegir les instal·lacions adequadament, una situació que caldria rectificar de manera urgent.

Finalment, ha exigit que el ministre Puente demani disculpes als ciutadans catalans, fent al·lusió a les disculpes que recentment va oferir als madrilenys per incidències similars, destacant que "els catalans tenen el mateix dret que els ciutadans de qualsevol altre lloc de l'Estat".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès