Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El Vallès Oriental entra en fase d'excepcionalitat per la sequera: reducció del consum d'aigua i multes de fins a 3.000 € per mal ús

2 Febrer 2024 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana, Ajuntament de GranollersFins a 30 municipis del Vallès Oriental han entrat en la fase d'excepcionalitat per sequera. La dotació d'aigua per habitant i dia es redueix a 200 litres, mentre que alguns municipis, com Granollers i les Franqueses, tindran un marge de consum superior

El Govern de Catalunya ha declarat aquest dijous l'entrada en fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat, que inclou 202 municipis, entre ells la majoria dels del Vallès Oriental, i prop de 6 milions de persones.

La decisió arriba com a resposta a la baixada crítica de les reserves d'aigua als pantans del sistema, que han caigut per sota del 16%, marcant el llindar per declarar la primera fase d'emergència segons el Pla Especial de Sequera.

Les temperatures elevades dels últims dies han contribuït a aquesta situació, provocant un descens més pronunciat en les reserves d'aigua. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, han anunciat la declaració de l'emergència després de la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental de Sequera.

Escenari d'excepcionalitat al Vallès Oriental

Amb la informació publicada al Diari Oficial de la Generalitat, ha entrat en vigor la fase d'excepcionalitat per la sequera a 30 dels 39 municipis del Vallès Oriental.

Tots els municipis d'aquesta zona; excepte els de la franja nord, els quals es troben fora del sistema d'abastament Ter-Llobregat, estan afectats per aquesta mesura, mentre que el Pla Especial de Sequera contempla tres nivells d'emergència en funció de l'estat dels embassaments del sistema Ter-Llobregat.

Mesures restrictives i restriccions d'ús d'aigua

Amb l'entrada en aquesta nova fase, es posen en marxa diverses mesures restrictives per combatre la sequera. Destaquen la reducció del 80% en el consum d'aigua per a l'agricultura, del 25% per a la indústria i del 25% per a usos recreatius. La dotació d'aigua per habitant i dia es redueix a 200 litres, mentre que alguns municipis, com Granollers i les Franqueses, tindran un marge de consum lleugerament superior, que es comunicarà més endavant.

L'Ajuntament de Granollers sancionarà amb 3.000€ pel mal ús de l'aigua

A més, l'Ajuntament de Granollers ha establert sancions de fins a 3.000 € per mal ús de l'aigua. Les restriccions també inclouen la possibilitat que les administracions locals estableixin limitacions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives i espais lúdics. Les entitats prestadores del servei d'abastament d'aigua aplicaran les mesures dels seus plans d'emergència, que poden incloure reduccions de pressió i fins i tot la suspensió temporal del servei.

Sancions i regulacions locals

L'Ajuntament de Granollers ha aprovat gairebé unànimement la modificació del reglament municipal del servei d'aigua potable per incorporar un capítol relatiu als usos de l'aigua en situació de sequera i les sancions corresponents.
Aquestes sancions, segons el regidor de Transició Energètica, Juanma Segovia, van des dels 750 euros per infraccions lleus fins als 3.000 euros per a les molt greus, incloent-hi la suspensió temporal de subministrament.

El consum d'aigua a Granollers i les Franqueses, que va ser de 215 litres per habitant al desembre, està per sota del límit actual de 200 litres. L'Ajuntament està treballant en un document amb més mesures d'estalvi d'aigua, i es crearà una taula amb els grups de l'oposició per a la informació i el treball conjunt davant la sequera.

Piscines, gimnasos i camps de gespa

Per ara, en fase d'emergència 1, les piscines cobertes que estiguin incloses en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d'aigua de la resta d'instal·lacions amb altres mesures, com pot ser el tancament de les dutxes o la reducció de la pressió de l'aigua. La resta de piscines que no estan incloses dins aquest cens, com les privades, comunitàries o les dels hotels i balnearis, no es podran reomplir ni total ni parcialment.

En el cas de les piscines descobertes destinades a l'ús de l'esport federat, en la fase 1 de l'emergència, només podran reomplir-se si el centre tanca les dutxes per compensar el consum, ja que, segons ha apuntat l'executiu, l'aigua d'aquestes s'evapora molt més fàcilment.

En el cas del reg de camps de gespa destinats a l'esport federat, es permetrà el reg, però només amb aigua regenerada o freàtica que no competeixi contra l'abastament domiciliari. Així mateix, igual que en el cas de les piscines, l'aigua que es gasti en el reg s'haurà de compensar amb altres mesures d'estalvi dins les instal·lacions.

El Govern mantindrà algunes excepcions i sí que permetrà omplir o reomplir piscines destinades a l'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències, centres d'educació social o de la xarxa de serveis d'atenció social, així com les piscines destinades al bany de persones que tenen diagnosticada una alteració de conducta. Així mateix, les piscines d'aigua de mar que no estan connectades a la xarxa de subministrament també es podran reomplir.

Amb aquestes mesures, el Govern català busca garantir la sostenibilitat de l'ús de l'aigua davant de la crítica situació de sequera que afecta la regió. Les autoritats recorden la importància de la col·laboració ciutadana per aconseguir una gestió responsable d'aquest recurs essencial.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès