Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Festa de Corpus La Garriga 2023

16 Maig 2023 Redacció: redacció puntvalles.com

Població: La Garriga


La festa del Corpus és una celebració religiosa que té lloc en diferents llocs d'Espanya i en algunes regions catalanes, en honor al Corpus Christi (Cos de Crist).

La celebració del Corpus Christi està fortament arrelada a la Garriga com ho havia estat en altres èpoques en moltes viles i ciutats de Catalunya. A Vic hi ha constància que se celebrava el 1318 i a Barcelona l'any 1323. Sembla que a la Garriga també hi va arribar llavors, tot i que no n'hi ha referències escrites. Moltes generacions de garriguencs l'han anat mantenint per damunt de modes, situacions polítiques, canvis de formes de vida, etc. intentant que no perdi el seu sentit essencial de festa religiosa.

Durant la festa del Corpus, les cases i els balcons es decoren amb flors i elements festius. Hi ha solemnitats religioses, missa major, processó, actes litúrgics i diverses activitats culturals i lúdiques. També es poden organitzar concerts, cercaviles, balls tradicionals i altres esdeveniments per a tota la família.

Es té constància que el Corpus s'ha celebrat a la Garriga de forma ininterrompuda des de 1816, que és la primera referència documental que existeix. I s'ha anat celebrant any rere any fins i tot de 1936 a 1939, quan la Guerra civil va obligar a fer la festa dins l'Església.

L'any 2015 les catifes de la Festa de Corpus de la Garriga varen ser declarades element festiu tradicional d'interès nacional.

A La Garriga, enguany se celebrarà el diumenge 11 de Juny.

Una part important de la festa del Corpus és la processó, on els fidels acompanyen l'hòstia consagrada, que representa el cos de Crist, a través dels carrers de la localitat. Sovint, es col·loquen catifes de flors i altres elements decoratius als carrers per on passarà la processó. Aquestes catifes són elaborades pels veïns i són autèntiques obres d'art efímeres.

La diada de Corpus tornarà a transformar els carrers de la Garriga el pròxim diumenge 11 de juny amb la confecció de fins a 30 catifes florals repartides pel centre del poble i confeccionades per escoles, grups de veïns i entitats. També hi haurà decoració a la façana de l'ajuntament, a les escales de l'Església i al barri de Dalt, amb el tradicional mural floral a la cruïlla dels carrers Calàbria i Negociant.

A la tarda, hi haurà sardanes i els balls de Corpus: el ball de cintes i els ballets a càrrec de la Garriga Balla i els entremesos amb els gegants, els capgrossos, els nans i les gralles. La missa, la processó que trepitjarà les catifes florals i el lluïment final del seguici festiu encararan el final del dia. La clavellada –la guerra de clavells– tancarà una festa que tornarà a combinar la tradició i el vessant religiós amb la cultura popular i la música.

Actualitzarem tota la informació, tot just se sapiga més sobre el programa que se seguirà.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

la garriga

Tanatori Àltima Més info

Tanatori Àltima

Sant Boi de Llobregat

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès