Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Jaume Marqués: “Aquest torneig està situant el club de tennis ‘Els Gorchs’ i Les Franqueses dins del mapa del món”


4 Abril 2023 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: Raquel Duro

Població: Les Franqueses del Vallès


La primera edició de l'ATP Challenger Tour dels Gorchs ha arribat a la seva fi després d'una setmana plena de tennis de primer nivell i ha omplert els Gorchs amb tennis de primer nivell.

Finalment, ha estat el francès Hugo Grenier el guanyador del torneig internacional, després de derrotar al tenista anglès Billy Harris en la final. Aquesta ha estat la primera edició d'aquest torneig internacional que ha estat dotat de 75.000 dòlars en premis.

El Club de Tennis els Gorchs treu una valoració positiva, després d'acollir aquest esdeveniment esportiu amb implicacions en la classificació mundial, ja que, des del seu inici, el dilluns 20 de març, fins al partit final del diumenge 26, les grades i el club eren plens d'espectadors que han pogut gaudir de nombrosos partits de tennis de qualitat i amb jugadors de renom internacional.

La celebració d'aquest torneig ha permès portar tant a les Franqueses com al Vallès Oriental el tennis de categoria, amb jugadors del rànquing 100 i 200 de l'ATP.

En aquesta entrevista, parlem amb el president del club de tennis, Jaume Marqués, perquè ens expliqui els detalls de l'esdeveniment, com s'ha viscut aquest torneig internacional des de dins i quin impacte ha tingut.


 

Com es dona que el torneig internacional arribi a 'Els Gorchs'?

ATP apareix aquí després que nosaltres demostréssim amb la celebració de l'ITF el tipus i model d'organització que tenim, perquè ho sabem fer. I la Federació Espanyola va donar com a punt de referència el nostre club perquè consideraven que es podia fer aquí i ser tot un èxit.

Feia ja un temps que amb l'espanyol estem mirant de portar aquesta competició a Espanya, i havien pensat a fer-la aquí donada l'experiència amb els 100k. Durant el mes de desembre ens confirmen les dates de quan es disputaria el torneig i en aquests dos mesos és quan hem hagut de posar-nos en contacte amb l'empresa dedicada a les obres i remodelacions de les pistes per tal de poder modificar les nostres pistes i donar cobertura a l'ATP. La sort ha estat en el fet que en tot aquest temps no ens ha plogut i hem pogut arribar a temps.

Les dues primeres pistes es van acabar dimecres (15 de març), una altre dijous (16 de març) i l'altre divendres (17 de març).

Com és aquesta experiència?

L'ITF ja ens donava cert impacte, però amb aquest ATP es reforça. Gràcies a aquests dos esdeveniments, se'ns ha situat com un dels clubs de tennis més importants d'Espanya. L'any passat, la Federació Espanyola em va convidar a la copa Davis i en arribar allà, em va arribar el president i em van dir que volien "conèixer al Marqués", referint-se a mi. Tots ens coneixen pel que estem fent al club i tot el que estem creixent en els darrers anys, perquè no hi ha cap club que en un any hagi fet el que nosaltres, i això ens ha posicionat com un dels clubs referents del tennis.

Quina ha estat la clau d'aquest èxit?

La clau de l'èxit és tenir moltes ganes, molta voluntat, tenir experiència i, sobretot, els socis voluntaris han contribuït en gran part a obtenir tot aquest èxit.

Oportunitat per donar a conèixer el municipi?

A cada pista hi ha una càmera de l'ATP perquè tots aquells que vulguin puguin seguir el partit en directe a través de la pàgina web de l'organització, i és una cosa que es pot fer des de qualsevol part del món. La gent entra en aquest espai per veure el Challenger de Les Franqueses. Divendres, dissabte i diumenge també han estat les càmeres d'Eurosport per retransmetre els partits en directe, per tant, la projecció i visibilitat que dona aquest torneig a escala internacional és molt bèstia. Està situant el club de tennis 'Els Gorchs' i Les Franqueses dins del mapa del món. Ara, sobretot amb el món del tennis, situen el club o el municipi i el coneixen per això.

Això ha suposat un gran impacte pel club?

Nosaltres portem una trajectòria de tornejos internacionals que s'han organitzat a través de l'ITF 100k. Per tant, no partim de 0 i ja tenim certa experiència, però és cert que l'ATP té un nivell d'exigència molt més alt.

Des de l'entitat fundadora, us han imposat certes directrius o regles a seguir per portar aquesta fase del torneig?

Pel que fa a estructura organitzativa, ATP és molt exigent. Fa un mes, estàvem d'obres amb les pistes perquè havíem de fer unes modificacions, i si no les fèiem no podíem rebre l'ATP al club. En canvi, l'ITF ens permetia disputar els partits i enfrontaments amb les pistes que ja hi havia al club.

La pista central l'hem hagut d'ampliar un metro i vint centímetres, a la pista 1 hem hagut de fer-la créixer seixanta centímetres i, finalment, l'altra pista de joc uns quaranta centímetres. Per tant, hem hagut d'ampliar totes les pistes i fer tota la superfície nova. Tot aquest procés l'hem hagut de fer en tres setmanes.

Amb el menjar i la restauració també hem hagut de fer modificacions. Nosaltres teníem contactat a un càtering per al restaurant de jugadors, organització i d'àrbitres i l'ATP ens va dir que estava bé, però ens van comunicar que no volien allò per als jugadors. Ens van donar una llista dels elements que ells volien i nosaltres ho vam resoldre en 24 hores. Hem hagut d'adaptar una sala únicament per al descans i menjador de jugadors, i només és per a ells. Quan ens van donar el vistiplau, ens van dir que aquesta sala que havíem fet, molts ATP 250 no la tenien i ens van felicitar.

Des de l'organització de l'ATP us han facilitat l'accés d'aquestes tasques de millora?

Ells et traspassen la normativa, però nosaltres hem estat els encarregats de portar-ho tot al dit i de fer les modificacions que ens havien demanat per complir amb la normativa.

Qualsevol club o espai de tennis podria organitzar una de les etapes?

No, no qualsevol club podria fer-ho. En primer lloc, per les instal·lacions, no tots els clubs disposen d'espais suficients o de metres per poder construir i acollir tot això. Nosaltres tenim 25.000 metres quadrats d'espai i unes instal·lacions que només cal veure-les, amb oficines i espais que un torneig com aquest requereix. Cada part ha de tenir el seu espai i la seva oficina pròpia, i si no tens espai és impossible.

També ha d'haver-hi una capacitat de gent important per poder-ho organitzar tot. Tenim 40 persones, només, en l'organització de l'ATP: àrbitres, supervisors, les cadires... Només de l'ATP ja et venen totes aquestes persones. A part, nosaltres tenim un grup de 40-50 persones com a "recull pilotes" i que pertanyen a l'escola del club i, també, unes 30 persones voluntàries per a moure i ajudar amb la resta del torneig. És gent que no es veu, però que fa molta feina. Sense aquest element humà, no es podria fer.

Aquests recull pilotes, són nanos que pertanyen a l'escola del club, i durant aquests dies han hagut de faltar a l'escola per poder venir aquí a ajudar, ja que el torneig se celebra durant els dies d'entre setmana i en horari diürn. Ells estan encantats recollint pilotes, i fins i tot voldrien venir cada dia de la setmana. Els hi fa molta il·lusió, i és un al·licient per a ells per continuar amb el tennis i els motiva molt. Quan acaben d'ajudar als partits, marxen a entrenar amb l'escola


 

Heu adaptat l'activitat del club per poder disputar els partits del torneig?

Hem hagut de modificar una mica els horaris de l'escola de tennis i hem allargat una mica l'hora dels inicis dels entrenaments, però no s'ha deixat de fer cap activitat que ja estava programada

S'han remodelat o fet certs espais exclusivament per la competició? O bé manteniu els de sempre?

Totes aquestes remodelacions i millores queden al club així que, per als socis és tota una millora per a ells. Econòmicament, tampoc afecta el club, perquè totes les obres executades les hem aconseguit fer gràcies a les subvencions de les institucions. L'única pressió que hem tingut, en aquest sentit, ha estat el temps d'executar les obres.

Pel que fa a públic, com ha anat? Heu rebut l'esperat?

El nivell de públic en aquests dies ha estat bastant alt, tot i ser dies entre setmana. Com que l'entrada la fem lliure, també volem que la gent propera i del municipi s'apropi al club per veure els partits i generar ambient. Si ve gent que no coneix el club, però que li agrada i es replanteja fer-se soci, és una cosa que també repercuteix de manera directa al club.

Com ha anat la cerca de voluntariat?

Dins dels voluntaris, tenim un gran gruix de persones que són sòcies d'aquí, i ells mateixos veuen que tot el que s'està organitzant i aconseguint és bo pel club. Per tant, s'impliquen i ho fan seu. També hi col·laboren coneguts i gent a la qual li agrada el tennis i que volen ajudar

Quines tasques fan durant la competició?

Fan de tot, des d'estar a l'oficina del torneig per donar les pistes d'entrenaments, per donar pilotes, per donar les aigües, al menjador, fer el transport... fan feines bastant variades. Si s'ha de muntar una pista, també ho fan

Des de la publicació de la notícia, heu rebut més suport o interès de gent que vol practicar tennis o incorporar-se al club?

Aquest tipus de tornejos ajuden moltíssim als clubs i a donar-se a conèixer. Si hi ha un pare que es planteja portar al seu fill o filla a una escola de tennis, el primer que pot pensar és en referents i espais que es coneguin i gràcies a tota la feina feta, ens hem marcat com a club referent a la comarca.

Al marge de la competició, també es va anunciar una xerrada de medicina vinculada al tennis (clínica Teknon). Amb quina finalitat?

Farem un clínic amb l'Albert Costa i el Jordi Arresse, tots dos ex tenistes de gran nivell. Dins de 'Els Gorchs tennis project' fem activitats durant els tornejos i fora. És un projecte que va més enllà de la competició i del tennis. Hem programat fer una xerrada amb un metge de la clínica Teknon i els nens sobre la medicina esportiva dins del món de l'esport

Com valores la disputa del torneig al club?

Hi ha un nivell de tenis molt gran. Estem parlant que estem acollint d'un top 100 a 150 del món, així que el nivell que demostren partir rere partit és molt bo i molt alt. A més a més, amb les pistes noves, la pilota no és tan ràpida com fins ara i això permet veure punts molt més llargs. Abans, com les pistes eren ràpides, era molt més complicat fer els punts llargs. En canvi, ara dona per més.

La gent del tennis ja sap el que volen dir les sigles ATP, però hi ha molta gent que no pertany o no està ficada dins del món del tennis que, així i tot, també ho sap o té una petita idea del que pot ser. Només per aquestes tres sigles, tres lletres, la gent ja s'apropa a venir a veure-ho

Amb l'escola de tennis, els nanos van 'enxufadissims' i molt motivats en practicar aquest esport, perquè pensen i tenen moltes il·lusions.


Guia comercial del Vallès