Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un desdoblament exemplar i esperançador

Redacció: Victor Molina

Imatges: Mollet Opina

Càrrec: Responsable de mobilitat de MolletopinaEl desdoblament de l'R3 al nostre municipi sempre havia estat un projecte envoltat d'incògnites i incertesa, lligat a un soterrament faraònic. Era una promesa política d'aquelles que no s'arriben a veure mai, de les que fan riure la ciutadania.

El passat divendres 14/07/23, vam viure un punt d'inflexió, quan el Ministeri de Transports i l'Ajuntament presentaven un nou avantprojecte de desdoblament i integració de l'R3 a la nostra ciutat.

Es pot veure a primera vista: el nou projecte trenca completament amb l'anterior. El soterrament total, que preveia una gran llosa dura al llarg de tota la ciutat i pretenia construir-hi promocions d'habitatges a sobretot plegat amb un cost molt elevat, ha desaparegut per donar pas a un nou viaducte transitable per sota i la cobertura de la via amb un gran espai verd adjacent al parc de Plana Lledó; a més de nous passos per sota les vies a altres punts de la ciutat.

Aquest projecte, no només suposa una millora per Mollet i tota l'R3, sinó que constitueix tot un exemple de com abordar integracions urbanes enmig de l'actual febre de soterraments milionaris que no aporten millores reals a la mobilitat ferroviària.

En definitiva, la nostra ciutat guanyarà en qualitat urbana i, per sobre de tot, en mobilitat sostenible millorant l'accés al ferrocarril dels barris que ara queden més lluny i la fiabilitat de l'R3, que actualment és molt baixa a causa dels retards sistemàtics que pateix.

Si ara, l'R3 no té cap fiabilitat i la ciutadania es veu obligada a desplaçar-se fins a Mollet – Sant Fost, que queda en una posició perifèrica a més de 20 minuts a peu d'alguns barris de la ciutat, la nova estació i el desdoblament seran tota una revolució per aquest veïnat més llunyà.

Amb tot, es dibuixa un horitzó esperançador en què el projecte pugui ser realitat d'aquí a pocs anys. Estem davant d'una actuació clau per millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania de Mollet en els seus desplaçaments diaris i dibuixar un nou paradigma de mobilitat del qual, des de MolletOpina, en som ferms defensors.

Fins ara, els usuaris de l'R3 som de segona respecte a la resta de línies de Rodalies, que compten amb doble via i molta més freqüència de pas, a excepció de l'R8, una altra lluita del Vallès.

Guia comercial del Vallès