Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Retrocés de l'independentisme al Parlament de Catalunya: cau per sota del 50% en suport electoral

13 Maig 2024 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: ACNEn un gir electoral significatiu, els partits independentistes han vist disminuir el seu suport en les eleccions del 12-M al Parlament de Catalunya, recollint 1,36 milions de vots, una reducció de 90.000 sufragis respecte a l'any 2021. Aquell any, el bloc sobiranista va aconseguir superar la meitat dels vots, amb un 51,3% del total, mentre que aquest any s'ha situat en un 43,3%.

La dinàmica de vot en la capital catalana reflecteix aquesta tendència, amb un suport que disminueix al 40%. Badia del Vallès destaca novament per la seva baixa adhesió al sobiranisme, amb tan sols un 15% dels vots a aquestes formacions, posicionant-se com la ciutat mitjana amb el menor suport electoral a aquests partits.

Malgrat l'increment de suports a Junts, que ha guanyat poc més de 100.000 vots respecte al 2021, i els 118.000 vots aconseguits per Aliança Catalana, les significatives pèrdues de votants d'ERC, amb 179.579 sufragis menys, i la CUP, amb una disminució de 62.000 vots, han pesat decisivament en el balanç final.

Tot i que un 80% dels municipis segueixen donant majoritària suport a les opcions independentistes, en ciutats de més de 10.000 habitants aquest percentatge es redueix a menys de la meitat. Així, mentre que Girona manté un suport del 58% i Lleida del 45% al sobiranisme, Tarragona mostra la menor inclinació, amb només un 34% dels vots.

Destaca també Banyoles com la capital de comarca amb més vot independentista (76,5%), seguida de prop per Vic (70,9%) i Montblanc (67,6%). L'Esquirol, per la seva part, continua essent un dels municipis de més de 2.000 habitants amb un major suport al sobiranisme, amb un impressionant 85,5%.

Aquesta elecció marca un punt d'inflexió en el panorama polític català, reflectint un possible canvi d'actitud entre els votants i plantejant noves qüestions sobre l'estratègia i el futur del moviment independentista en el context actual.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès