Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Flors i plantes: més que bellesa, un viatge simbòlic per la vida humana

14 Març 2024 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: 123RF

Població: Vallès


Les flors i les plantes han acompanyat l'ésser humà al llarg de la seva història, no només com a elements decoratius, sinó també com a símbols significatius en diverses situacions de la vida. Poden expressar una àmplia gamma d'emocions i conceptes, des de l'amor i la felicitat fins al dol i el record, passant pel seu ús en celebracions i rituals.

Darrere de la seva colorida estètica, les flors i les plantes amaguen un univers d'aplicacions que impacten en la nostra vida quotidiana, des de la decoració de la llar fins a la salut i el medi ambient.

Sabies que les flors i les plantes no només decoren, sinó que també parlen? En aquest complet reportatge explorarem com aquestes protagonistes silencioses ens acompanyen al llarg de la vida, carregades de simbolisme, emocions i beneficis.

Naixement i bateigs

Des del naixement, les flors estan presents com un símbol de benvinguda al món. És comú regalar rams de flors fresques i acolorides als nous pares, sent les flors blanques o pastels les preferides per a aquests esdeveniments, simbolitzant puresa, innocència i nous començaments. En bateigs, les flors adornen els espais de celebració, creant un ambient d'alegria i espiritualitat.

Les flors, com les margarides o les liles, són un regal comú per als nous pares, simbolitzant l'amor pur i la innocència del nadó. En els bateigs, és habitual decorar l'església o el lloc de celebració amb arranjaments de flors blanques, com els lliris, que representen la puresa i la renovació espiritual. Un exemple específic podria ser un arranjament floral centrat en orquídies blanques, conegudes per la seva bellesa i elegància, per adornar l'altar durant la cerimònia.

Aniversaris i celebracions

Les flors són un regal popular en aniversaris, expressant afecte, respecte o amor depenent del tipus i color de la flor triada. Cada mes té una flor associada que sol regalar-se a aquells que compleixen anys en aquest període, com els narcisos per a març o les roses per a juny, afegint un toc personalitzat i significatiu a la celebració.

Al Japó, l'ús de les flors té un sentit molt més lligat que a la resta del món. Per això tenen un esdeveniment conegut com el Festival de les Flors o "Hanami", en el qual se celebra la bellesa efímera de les flors de cirerer, simbolitzant la naturalesa transitòria de la vida, i reuneix les persones sota els arbres en flor per celebrar l'arribada de la primavera.

Casaments

Les noces són, potser, un dels esdeveniments on les flors i les plantes tenen un paper més destacat. Des del ram de la núvia fins a la decoració de la cerimònia i el banquet, les flors són essencials en aquest dia. Simbolitzen amor, felicitat i fertilitat. La tria de flors sol ser meticulosa, buscant que harmonitzin amb el tema i els colors del casament.

Un exemple clàssic és l'ús de peonies o roses per al ram, ambdues representen l'amor romàntic i la felicitat matrimonial. En les noces hindús, les garlandes de flors fresques, com els jasmins, s'intercanvien entre els nuvis, simbolitzant el respecte mutu i el desig de bellesa en la seva vida junts.

Funerals i dol

En moments de pèrdua, les flors proporcionen un mitjà per expressar condolences i respecte cap a qui ha mort. Els arranjaments florals en funerals varien culturalment, però generalment inclouen flors blanques o de tons suaus, simbolitzant pau, consol i esperança.

Els lliris blancs, sovint utilitzats en arranjaments funeraris, simbolitzen la puresa i la restauració de l'ànima del difunt. En alguns països, com Itàlia, és comú veure corones de llorer en funerals, simbolitzant el respecte i l'honor cap a la persona que ha mort.

Salut i benestar

Més enllà dels esdeveniments de la vida, les flors i plantes exerceixen un paper important en la salut i el benestar. Estudis han demostrat que tenir plantes en la llar o el lloc de treball pot millorar la qualitat de l'aire, reduir l'estrès i augmentar la sensació de benestar. Algunes plantes, com la lavanda i l'àloe vera, tenen propietats terapèutiques reconegudes.

Per exemple, la planta de serp es valora per la seva capacitat de purificar l'aire, ideal per a oficines i llars. L'aromateràpia fa servir olis essencials de plantes com la lavanda per a reduir l'estrès i millorar l'estat d'ànim. La inhalació d'olis essencials derivats de flors i plantes pot alleujar l'estrès, l'ansietat i els problemes de somni, a més de promoure el benestar general. A més, un estudi realitzat en hospitals va trobar que els pacients amb vista a jardins o amb plantes a les seves habitacions tenien una recuperació més ràpida que aquells sense accés a elements naturals.

Des de l'antiguitat, les plantes han estat emprades com a remeis naturals per a diversos patiments. La camamilla, la menta o el gingebre són alguns exemples de plantes amb propietats medicinals.

La cura de les plantes, des de la seva sembra fins al seu manteniment, pot ser una activitat terapèutica que brinda relaxació, redueix l'estrès i augmenta l'autoestima.

Cultura i espiritualitat

En moltes cultures, les flors i plantes són fonamentals en rituals i pràctiques espirituals. Per exemple, el lotus, en el budisme i l'hinduisme, simbolitza la puresa del cos, parla i ment, mentre que, en la cultura mexicana, s'utilitza el cempasúchil (marigolds) per a decorar els altars i les tombes, creant un camí vibrant per a guiar a les ànimes dels difunts de retorn al món dels vius.

Les flors i plantes, amb la seva immensa varietat i significats, acompanyen a l'ésser humà en pràcticament totes les etapes de la seva vida oferint bellesa, consol, i simbolisme. Des del naixement fins al més enllà, passant per celebracions d'alegria i períodes de duel, ens acompanyen enriquint les nostres tradicions i aportant profunditat a les nostres expressions emocionals. La seva universalitat transcendeix cultures, parlant un llenguatge de bellesa i significat que tots podem entendre.

Aquest vincle tan especial entre les persones i el món floral subratlla la connexió profunda que tenim amb la naturalesa i com aquesta influeix en les nostres vides.

Un oasi de bellesa en la llar

Lluny de ser simples elements decoratius, les flors i plantes s'erigeixen en protagonistes silenciosos en la nostra existència, aportant una infinitat de beneficis que s'estenen des del quotidià fins al transcendental. A continuació, descobrirem alguns dels usos més significatius que tenen les flors i plantes en les diferents situacions que ens envolten.

Un ram de flors fresques en la taula del menjador o una planta enfiladissa penjant a la sala d'estar poden transformar per complet l'atmosfera, creant ambients més agradables i acollidors.

Unes certes plantes, com la sansevieria, la potos o el anturio, actuen com a purificadors naturals de l'aire, eliminant toxines i millorant la qualitat de l'ambient interior.

Els olis essencials extrets de diverses flors i plantes, com la lavanda, la camamilla o el romaní, posseeixen propietats relaxants i beneficioses per a la salut mental i emocional.

Herbes aromàtiques com l'alfàbrega, el julivert o el coriandre poden cultivar-se a casa per a agregar sabor i frescor a les nostres preparacions culinàries.

En definitiva, les flors i plantes no sols són elements decoratius, sinó que també ens brinden una àmplia gamma de beneficis en diversos aspectes de la nostra vida. La seva presència constant en el nostre entorn ens recorda la importància de la naturalesa i la necessitat de protegir-la per al benestar de les generacions esdevenidores.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès