Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Balanç de la presidència del Consell Comarcal

Redacció: David Ricart i Miró, President del Consell Comarcal del Vallès oriental des de 2015 a 2019

Imatges: David Ricart i Miró



Fa quatre anys vaig escriure l’article Què és això del Consell Comarcal? on explicava la funció d’aquesta institució tan necessària i alhora tan desconeguda que començava a liderar.  Doncs bé, ara que m’acomiado del càrrec de president, escric aquest article per explicar el que hem fet en aquests quatre anys des del primer govern republicà en la història del Consell Comarcal del Vallès Oriental. Lògicament en faré només un breu resum en el que intentaré destacar els aspectes que considero més rellevants de la feina feta.

Abans però, vull donar les gràcies als centenars de persones que ho han fet possible; treballadores i representants polítics, perquè el mèrit és de tot l’equip tècnic i de tot l’equip de govern. Comencem:

Suport als municipis

Una de les principals funcions del Consell és la de col·laborar i cooperar amb els ajuntaments de la comarca, i aquest suport s’ha incrementat amb més tècnics compartits als municipis mitjans i petits per a que puguin fer polítiques socials i d’igualtat, de joventut, de medi ambient, de salut, de promoció econòmica i turisme, d’habitatge i d’estalvi energètic, i que puguin disposar d’enginyers i d’arquitectes.  Així mateix, hem seguit innovant en nous serveis d’assistència en els àmbits de l’administració electrònica i les TIC, d’oficina tècnica de projectes i obres o d’assistència jurídica.

Concertació social.

Hem construït la Taula Vallès Oriental Avança, un nou òrgan de coordinació entre administracions públiques, sindicats i empresaris.  Amb la TVOA estem treballant junts per combatre l’atur, augmentar la competitivitat de les empreses del territori i millorar les condicions de treball a la nostra comarca. El Pla estratègic de desenvolupament econòmic i l’Ocupació 2018-2025, l’estudi de la formació professional o el treball conjunt en l’àmbit dels polígons d’activitat econòmica en són només alguns dels resultats.

Habitatge

Hem donat un nou impuls a les polítiques d’habitatge a través de l’Oficina Comarcal d’Habitatge, des d’on donem resposta a les necessitats d’accés a l’habitatge;  ajuts al lloguer, deute hipotecari..., en coordinació amb els ajuntaments de la comarca.

 

Turisme

Hem consolidat el portal turismevalles.com que funciona, amb els operadors del sector, com una gran finestra de promoció de l’oferta turística de la nostra comarca. Hem realitzat nombroses campanyes per explicar al món que el Vallès Oriental és una comarca molt diversa en atractius turístics i sinònim de benestar, i hem impulsat la Taula Shopping com a sistema estable de treball conjunt amb les associacions de comerciants, incorporant aquest sector en l’oferta turística.

 

Ocupació

Hem potenciat els plans locals d’ocupació d’acord amb el SOC, amb els que hem format i donat feina a centenars de persones aturades de la comarca. També hem continuat formant i orientant joves, i hem iniciat el programa Talents en Potència amb el que fem orientació personalitzada a persones en risc d’exclusió social i amb diversitat funcional. I amb les entitats que treballen amb persones amb diversitat funcional hem continuat coordinant la Xarxa Lismivo, i hem impulsat el premi Lismivo, com a reconeixement a les empreses que aposten per la inclusió. Així mateix, hem impulsat el projecte OIL, per formar professionals i augmentar la competitivitat de les empreses del sector del metall, automoció i logística associada. I hem participat en la creació de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, per ajudar a la creació de cooperatives de treball.

 

Productes de la terra

Hem incrementat el suport als productors i a les associacions de la comarca que treballen el camp i la bona cuina, promocionant els productes de proximitat, amb l’objectiu d’afavorir la producció responsable, l’alimentació saludable i el desenvolupament territorial i econòmic equilibrat del sectors agroalimentari i turístic. La Fira del tomàquet, el catàleg de varietats locals o l’Obrador de Tagamanent en són bons exemples.

Polítiques socials

Hem incrementat el serveis d’atenció a domicili i de teleassistència. Tramitem més  prestacions econòmiques per a donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables. Hem treballant conjuntament amb el Consell de la gent gran per combatre la violència a les persones grans.

Educació

Continuem millorant la gestió de les rutes de transport escolar i dels ajuts i beques escolars. Ens hem implicat decididament amb l’escola d’educació especial Montserrat Montero on cada dia hi van els alumnes amb necessitats especials dels diversos municipis de la nostra comarca. Continuem potenciant la Xarxa Transició escola treball amb la Fira Guia’t com a màxim exponent.

Planificació de la mobilitat

Hem participat en el procés de redacció del Pla específic de la mobilitat del Vallès, i m’atreveixo a assegurar que el paper del Consell Comarcal ha estat determinant per obrir-lo a la participació ciutadana i d’entitats i per a que les actuacions previstes al Pla apostin per la millora de la xarxa viària actual i per potenciar el transport públic ferroviari i en autobús, en contraposició al projecte del quart cinturó. 

Compromís amb el Procés

El Consell Comarcal, com a institució que forma part del país, no s’ha quedat al marge del procés que viu des de fa anys Catalunya, posicionant-nos majoritàriament a favor del dret a decidir i a favor de la voluntat de creació d’una nova república. Reclamant ara també la llibertat dels presos i exiliats polítics catalans.

Suport a la societat civil

Des del Consell, i en la mesura de les nostres possibilitats, hem donat suport a moltíssimes iniciatives i entitats de la comarca; esportives, culturals, socials i de salut, que contribueixen a millorar la vida de la ciutadania de la nostra comarca.

Deures fets

Hem deixat els deures fets; hem redactat i aprovat un Reglament Orgànic Comarcal que millora i modernitza el funcionament del Consell i un pla d’infraestructura ètica. Hem signat un conveni amb l’Ajuntament de Granollers per a l’ús de l’edifici dels antics jutjats com a futura nova seu del Consell Comarcal.

Acabo una etapa molt important, en la que he après molt i he intentat aportar la nostra visió d’equip i de valors republicans. Me’n vaig amb un gust agredolç,  preocupat pel fet de no haver estat capaç de capgirar la situació de finançament insuficient que pateix el nostre consell, com pateixen tots els consells comarcals del país, però satisfet perquè malgrat aquestes dificultats hem estat capaços de prestar més serveis que mai a la ciutadania i als municipis de la comarca.  I acabo aquesta etapa més convençut que mai de la necessitat de canviar el sistema d’elecció dels representants comarcals, que a diferència dels ajuntaments, no són triats directament per la ciutadania, sinó que són triats pels partits polítics en proporció al resultat comarcal de les eleccions locals. Penso que ens caldria posar una altra urna a les eleccions municipals per escollir la presidència del Consell Comarcal a través de l’elecció directa.  Fer d’alcalde i de president alhora és molt complicat i és fàcil tenir la sensació de no estar fent prou en un lloc i a l’altre.

Guia comercial del Vallès