Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Centenars de multes a diverses empreses que no han dipositat els comptes anuals en el Registre Mercantil

Redacció: ACAT

Imatges: cedides

Càrrec: Associació Catalana d’Assessors Fiscals, Comptables i Laborals



Un nou reglament aprovat per Hisenda en matera d’auditoria de comptes impulsa el seguiment de les empreses que no compleixen el reglament dels Comptes Anuals.

Un nou reglament aprovat per Hisenda en matera d’auditoria de comptes impulsa el seguiment de les empreses que no compleixen el reglament dels Comptes Anuals.

El passat 30 de gener es va publicar al BOE el Reial decret 2/2021, de 12 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 22/2015, amb la qual el Govern pretén sancionar i controlar les empreses que eludeixen la seva obligació de dipositar els comptes anuals en el Registre Mercantil.

A què és degut?

Fins el dia d'avui, la falta de dipòsit dels Comptes Anuals en el Registre Mercantil ha suposat sancions econòmiques per a les societats incomplidores, però de manera residual, és a dir molt poques han estat sancionades. Hi ha millers que estan sense comptes anuals. Tanmateix, l'Estat s'ha proposat lluitar davant d'aquesta mena d'incompliments, ja que, l'any passat, al voltant d'un milió i mig d'empreses zombis (aquelles que malgrat estar registrades no duen a terme cap activitat) no van respectar la Ley de Sociedades de Capital. La Llei de Societats de Capital en el seu article 363, un dels motius obligats de dissolució d'una societat és quan aquesta fa més d'un any que està inactiva. En contraposició, l'Auditoria dels Comptes (ICAC) només executa 150 expedients a l'any, el que suposa una proporció extremadament baixa. Davant d'aquesta situació, es pretén augmentar el nombre d'expedients i, en conseqüència, les sancions.

Quina és la sanció prevista per l'incompliment del dipòsit dels Comptes Anuals?

Multes d'entre 1.200 a 60.000€ fins a un màxim de 300.000€. Unes multes que a la pràctica, anteriorment, eren poc habituals. Problemàtica per impulsar la nova regulació vigent Existeixen molts motius pels quals les empreses poden quedar mortes i acabar esdevenint una empresa zombi. Un clar exemple són les societats constituïdes per matrimonis que, després de separar-se, no aconsegueixen posar-se d'acord. En última instància, es veuen abocats a la via judicial per a dissoldre la companyia. Si, a més, les empreses manquen de patrimoni, tampoc existeix un incentiu econòmic per a regularitzar-les. Així doncs, deixar inactiva una societat és relativament fàcil. N'hi ha prou amb informar mitjançant el corresponent model a l'Agència Tributària (Model 036). Malgrat això, aquestes empreses continuen tenint obligacions fiscals i de registre fins que no són liquidades. Certament, abans la persecució d'aquesta irregularitat era pràcticament nul·la. Ara, tanmateix, l'administració està decidida a executar un major control, ja que considera que les anomenades empreses zombis poden afectar i impactar negativament (...)

Com resoldre aquesta situació?

Des de l'ACAT recomanem dues mesures clau per estalviar-te aquest confrontament amb l’estat:

1. Realitzar el dipòsit dels comptes anuals amb la major brevetat possible.

2. En cas d'un tancament del full registral o del dipòsit dels comptes pendents, dipositar els tres últims exercicis comptables per tal de regularitzar.

3. Dissoldre la societat inactiva.

Què demana l’ACAT a l’administració pública?

Més facilitats per donar de baixa en el registre mercantil aquest tipus de societat i uns tràmits més econòmics per tal que totes aquelles societats que han quedat inactives, que no tenen patrimoni o que s'han liquidat, amb un certificat i uns honoraris d'inscripció reduïts es pugui dur a terme la cancel·lació definitiva de les empreses zombis.

Guia comercial del Vallès