Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Una bona educació pot ser un regal per a tota la vida

Redacció: Gemma Mondéjar

Imatges: Gabinete Psicopedagogico

Càrrec: Psicòloga Sanitària i PedagogaLa família es considera l’entorn més important per a la socialització dels infants. La influència de la família cap a ells pot tenir un gran impacte al llarg de les seves vides. 

Pels nens i les nenes és molt rellevant mantenir-se en un nucli familiar funcional, això beneficia el seu desenvolupament, ja que són vulnerables i, per tant, requereixen un ambient protector que els satisfaci les seves necessitats i de protecció, tenint un ambient que sigui estable i segur.

Perquè els ensenyaments que el nen obté per part de la família, siguin efectius, hi ha d’haver un clima d’aprenentatge positiu, un ambient emocional, de comprensió i, al mateix temps, de suport càlid.

L’estil de criança que més l’ajuda és el democràtic per l’equilibri que el caracteritza entre l’afectivitat i els límits. 

Per poder treballar en aquest estil hem de: 

  1. Ser conscients. Parar atenció a la manera com s’ha estat educant i determinar quin estil és, per poder modificar les accions que no són recomanables. 
  2. Negociar. Mantenir acords amb els fills pot ajudar a marcar límits i regles que no siguin impositius. 
  3. Demostrar afecte: Fer saber i demostrar l’afecte als fills pot generar un vincle més sòlid. 
  4. Brindar confiança: Quan els fills confien en els pares, aconsegueixen acostar-se amb facilitat per demanar consells i ajuda, això involucra més els pares en la vida personal dels fills i poder orientar-los adequadament.

Sempre que apareguin faltes de respecte, sigues el seu exemple, pren consciència de les teves accions i les teves paraules cap al teu fill/a i sobretot tingues un bon control emocional.

Acompanya’l en el seu comportament, parla-li de les conseqüències, i reforça allò que fa bé.

Ser pare o mare és una tasca de consciència, d’entrega i molta generositat que requereix disciplina positiva, límits clars, paciència i equilibri. 

És un treball immens i alhora feixuc d’aprenentatges i oportunitats per tota la família. Si els pares i mares es treballen, es preparen i aprenen a educar en positiu la llibertat que se sent és immensa.
Ajudar-los és ajudar-te.

 

Guia comercial del Vallès