Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Activitats extraescolars: valors, tendències i novetats

7 Setembre 2023 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: pexels i pixabay

Població: Vallès


Amb la tornada a la rutina després de les vacances d'estiu, també ho fa l'escola i les activitats extraescolars. Les activitats extraescolars són una part important de l'experiència educativa dels estudiants i ofereixen una àmplia gamma d'oportunitats per al desenvolupament personal, social i acadèmic. Aquestes activitats, que es duen a terme fora de l'horari escolar, poden tenir un impacte significatiu en el creixement i el benestar dels estudiants.

És d'aquesta manera com es poden complir algunes funcions socials com pot ser assegurar l'atenció dels infants per permetre conciliar la vida familiar i laboral dins les possibilitats, a part de proporcionar als infants unes oportunitats educatives diferents i complementàries a l'escola.

El valor de les activitats extraescolars en l'educació dels estudiants

Les activitats extraescolars estimulen els aprenentatges i les competències que potencien el desenvolupament integral dels infants. Molts dels programes d'activitats extraescolars es duen a terme en coordinació amb l'AMPA o AFA de les escoles, fent xarxa amb les entitats del municipi i alineant-se amb la línia pedagògica del centre a través de metodologies participatives i innovadores on l'infant és el protagonista al llarg de tota l'etapa escolar.

Més enllà de les aules, aquestes oportunitats extracurriculars ofereixen una àmplia gamma d'experiències i avantatges que enriqueixen les vides dels joves. Des de les arts fins a la ciència, els esports, la música i molt més, les activitats extraescolars juguen un paper fonamental en el desenvolupament dels estudiants.

La participació en activitats extraescolars pot ser un terreny fèrtil per al creixement personal i social. Les amistats es forgen, la confiança en un mateix es reforça i es desenvolupen valors com la responsabilitat i la cooperació. Les activitats extraescolars també poden ajudar a construir una identitat pròpia i a crear una sensació de pertinença a una comunitat més gran.

Desenvolupament d'activitats

Les activitats extraescolars proporcionen una plataforma per al desenvolupament d'habilitats essencials. Per exemple, la participació en activitats STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) pot estimular la resolució de problemes, la creativitat i la comprensió de conceptes complexos. Les activitats artístiques promouen l'expressió personal i fomenten la creativitat. L'esport ens ensenya la importància de l'equip, la disciplina i la salut física.
Aquestes habilitats transcendiran els murs de l'escola i seran útils en la vida quotidiana i en futures oportunitats acadèmiques i professionals.

En aquest espai, trobareu les tendències extraescolars que han anat emergent en els darrers anys per a tota la canalla i que els ajudarà a aprendre altres valors amb l'esport, l'art o les TIC i a aplicar-los en el seu dia a dia.

  • STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques): Les activitats relacionades amb STEAM continuen sent importants. Això inclou programes de programació, robòtica, impressió 3D i altres activitats que promouen la resolució de problemes i la creativitat.
  • Esports i activitats físiques diversificades: A més dels esports tradicionals com el futbol, el bàsquet o l'handbol; les activitats físiques alternatives com el ioga, el ciclisme, l'escalada, el circ i altres activitats no convencionals estan guanyant popularitat entre els més joves.
  • Educació ambiental i sostenibilitat: Hi ha una creixent i especial atenció a les activitats que promouen la consciència ambiental i la sostenibilitat, incloent-hi jardineria, reciclatge i programes d'educació sobre el medi ambient.
  • Activitats culturals i multilingüisme: L'aprenentatge d'idiomes i les activitats culturals estaven en augment, amb l'objectiu de fomentar la diversitat i la comprensió intercultural.
  • Aprenentatge socioemocional: Les activitats centrades en el desenvolupament de les habilitats socioemocionals, com la gestió de l'estrès, la resolució de conflictes i la intel·ligència emocional, estaven guanyant terreny.
  • Arts i expressió creativa: Les activitats artístiques, com el teatre, la dansa, la música i les arts visuals, continuaven sent una opció popular per als estudiants interessats en l'expressió creativa.
  • Esports electrònics: Els esports electrònics continuen en constant creixement en popularitat, amb la creació de lligues i clubs d'esports electrònics en moltes escoles.

Finalment, també hi ha un aspecte important que cal tenir en compte: la igualtat de gènere en les activitats extraescolars. Hi ha moltes d'aquestes activitats que es relacionen amb estereotips de gènere i moltes famílies associen determinades activitats als nens i d'altres a les nenes. Aquí hi juguen un paper clau els rols i models familiars i educatius, ja que són les famílies i infants qui escullen els tipus d'activitats. És per aquest motiu que cal treballar molt per despertar l'esperit crític vers aquests estereotips i fer que no interfereixin en el dia a dia ni en la tria d'activitats.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès