Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els gats ens donen problemes, com solucionar-los?

3 Juliol 2023 Redacció: Gatos a pares

Imatges: Gatos a pares

Població: Granollers


Els que vivim amb gats tenim el risc que en algun moment la nostra relació amb ells sigui complicada. Són moltes les causes que motiven a un gat a tenir comportaments molestos, però les maneres com ho expressa acostumen a repetir-se: esgarrapa, ens mossega, s’orina (o defeca) fora del sorral, es barallen, miolen, s’arranquen el pèl, entre d’altres. Igual que amb els gossos hi ha professionals del comportament (especialistes en Etologia), que et podem ajudar a posar ordre.

Em dic Maria-Josep i visc a Granollers. Durant més de 20 anys m’he dedicat a tasques administratives en diferents empreses privades. Fa tres anys i mig vaig fer un gir molt important en la meva vida laboral. Gràcies a la meva formació com a biòloga vaig poder accedir al Màster en Etologia d’Animals de Companyia a la facultat de Veterinària de la UAB. A la meva gran vocació (els animals) li vaig sumar la formació específica (un bon tàndem). Així, després d’un any molt intens d’estudi i havent superat les proves i exàmens, vaig posar en marxa el meu projecte que es diu Gatos a Pares.

Ara soc assessora, especialista en etologia felina, és a dir del comportament i del benestar del gat domèstic. Resolc problemes de convivència en famílies gatunes on ha sorgit alguna conducta que altera la vida diària. També faig assessories sobre diferents temàtiques (recomanacions preventives) davant canvis a la nostra quotidianitat com ara: mudances, naixement d’un fill, reformes a casa, adopció d’un segon gat o un gos, etc. I també puc ajudar amb pautes molt concretes quan hi ha agressivitat: baralles de gats, agressió contra les persones, etc. 

Els serveis s’adapten a les necessitats de cada gat: perquè tot i que els gats comparteixen les mateixes conductes (pròpies de l’espècie), com a individu es diferencia segons: la seva genètica, les experiències viscudes, el seu l’entorn i la seva personalitat.

En els últims 10 anys s’ha produït un increment molt gran de famílies que han incorporat un gat a casa. I tot i que és un animal molt popular i proper, les llegendes urbanes l’han perjudicat pels falsos mites sobre el seu caràcter (esquerp, independent). 

És un fet que el gat continua sent molt desconegut i mal interpretat a la majoria dels casos. Se sap (per estudis fets) que el 78% dels gats domèstics tindran en algun moment de la seva vida un problema de conducta mal entesa i no solucionada. Entre el 13 - 15% dels abandonaments a les protectores és degut a un problema de conducta no resolt a temps i que fa insostenible la vida en família.

Per tant, quan observis un comportament poc habitual en el teu gat és recomanable consultar amb el veterinari de capçalera per esbrinar la causa. Si no és de salut caldrà contactar amb una professional de l’etologia. La solució passarà per unes pautes basades en el respecte animal i la ciència. La millor eina és la prevenció.

Informa’t en una font seriosa i fiable per viure tranquil i feliç amb el teu animal de companyia.

Sempre al servei dels gats.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès