Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers arriba aquest any a la 40a edició

31 Juliol 2023 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: Ajuntament Granollers

Població: Granollers


Aquest mes d’agost torna a Granollers la Festa Major més desitjada per a tots els granollerins i granollerines que tants mesos porten esperant aquesta celebració. Amb una proposta que supera el nombre d’activitats i esdeveniments programats de la passada edició (en aquesta n’hi ha més de 250), la Festa Major dels Blanc i Blaus es consagra com una fita que acull a totes les persones que són amants de la festa i que no es perden la gresca que s’organitza a la capital del Vallès Oriental. Irene Galán, s’estrena com a cap de colla de Blaus en aquesta edició. Així, veurem si la granollerina manté la superioritat vers els Blancs a les activitats i les competicions programades i aconseguiex que l’últim dia de festa els assistents es tenyeixin del color del mar.

Des dels temps llunyans, la Festa Major ha representat a gairebé totes les viles, allò que el seu nom indica: l’esdeveniment més important que tenien els pobles. El diccionari ho defineix com: “Conjunt de solemnitats amb què una població celebra la festa anual del seu patró o amb què en algun cas, commemora un fet rellevant de la seva història o tradició”. D’aquesta manera es vincula el patró de la ciutat a la majoria de les festes majors, com passa a Granollers. Sovint el mateix sant patró dona nom a la Festa Major. Dins les festes majors de Catalunya, la participació de balls i entremesos, com els balls de diables, de bastons, de gitanes o els gegants, les mulasses; actes amb pólvora com les tronades o els castells de focs, han anat configurant les estructures tradicionals de les festes, que en moltes poblacions s’han convertit en símbols i han creat identitat: el Ball de Diables a l’Arboç; els Castells a Valls; el Drac a Vilafranca, els Gegants a Mataró i per descomptat, els BLANCS I BLAUS a Granollers. Com ja s’ha esmentat, les expectatives i les ganes que hi ha a Granollers de rebre aquesta nova edició de la Festa Major és palpable. Ara, ja està tot llest i preparat per donar el tret de sortida a vuit dies de festa amb més de 250 actes al programa festiu d’aquesta nova edició de la Festa Major.

La pandèmia va tocar de ple a la Festa Major

Fa quatre anys, la Covid-19 va ser l’encarregada d’aturar aquest sentiment tan arrelat a la celebració de la Festa Major a Granollers. No només va afectar el fet de no poder celebrar-les, sinó que, també, la situació va empitjorar pel fet de “poder celebrar” però de manera diferent i que deixava un sabor agredolç amb les restriccions sanitàries i d’aforament que han marcat l’etapa de la pandèmia. En aquest sentit, recordem les paraules que ens van dedicar els caps de colla d’aquell moment: Xavi Raich, cap de colla (i actual) dels Blancs, i la Jennifer Moreno, cap de colla dels Blaus:

J.M: Ja feia temps que volíem tornar a fer la festa, sobretot després d’aquests dos anys de Covid. Ens hem hagut de reinventar i fer la festa com hem pogut, però hi havia ganes de tornar a treballar com ho hem fet fins ara, tot i que al final hem fet una Festa Major exprés. Quan ens van donar el vistiplau de fer la festivitat amb normalitat potser quedaven 4 mesos per poder preparar-ho tot, així que hem fet la feina de quasi un any en aquest temps

X.R: Ha costat bastant. Des de junta, el fet de retornar i de portar menjant dos anys de festes de merda ha fet que costi reprendre les ganes i l’activitat. Abans estàvem fent una feina que ens ocupava tot el dia durant molt de temps i que va acabar sent una cosa que no ens va acabar de produir. Per això ha costat tornar a arrencar, ara mateix estan més desperts i actius que mai, però despertar ens ha costat bastant

Irene Galán, nova cap de Colla dels Blaus

L’assemblea general de la colla dels Blaus de Granollers celebrada va aprovar l’única candidatura presentada per renovar la junta gestora de l’entitat. Amb 13 integrants, la junta tindrà com a cap de colla Irene Galán, de 29 anys, que ja substitueix a Jennifer Moreno que després de tres anys en el càrrec (2019) ja va anunciar al final de la festa major passada que no repetiria un altre any. Galán és una persona implicada activament en el teixit associatiu de la ciutat. Va estar a la junta dels Diables de Granollers i a Blaus ha estat implicada en la festa des de petita. Fa tres anys que forma part de la junta i ara, amb aquesta edició tan especial en la que se celebren els 40 anys de festa, encapçalarà la colla dels Blaus. A l’assemblea, també es va aprovar una junta formada per Anna Sánchez, Carla Alcañiz, Arnau Jofré, Oriol Montanyà, Tonyin Oliver, Marta Llinares i Enrique Claramunt, amb els nous membres Andrea Ventura, Sergi Gimeno, Guillem Gordillo, Roger Vergés i Alessio Cruz. La junta s’encarrega d’organitzar totes les colles i els aspectes més tècnics de la festa, i quadrar totes les activitats proposades per les colles de Blaus dins el programa.

La força de les xarxes socials

Tal com sabem, en els darrers anys les xarxes socials s’han convertit en una eina que serveix per descobrir i donar a conèixer múltiples informacions. Fruit d’aquest propòsit, les colles i entitats organitzadores de la festa han vist incrementada la seva popularitat gràcies al seu ús, i així ens ho confirmaven la Jennifer Moreno i en Xavi Raich. J.M: Les colles s’han reactivat moltíssim. No paren de publicar els actes i el suport de la gent amb etiquetes. Però tot això també ho veiem presencialment al local. Sigui al matí o a la tarda, hi ha gent fent feina, assajant o fent reunions. Recuperar aquesta activitat dona vida a la nostra entitat i mostra que la gent en té moltes ganes

X.R: Hi ha molta gent que, els darrers mesos, ve al local i comença a sortir i a lluir les samarretes... nosaltres rebem constantment interaccions a les xarxes socials i ens etiqueta molta gent que ens dona suport i que mostra que té ganes que arribi la festa.

Què fa un cap de colla?

Molts dels seguidors de la festa saben qui és la figura representativa de cada colla de festa Major a Granollers, però pocs saben ben bé quina és la seva tasca dins de l’organització, per conèixer-ho, Moreno fa afirmar que: “El cap de colla fa el mateix que faria una persona de la Junta. La feina, al final, la fem entre tots. La figura del cap de colla és una persona que serveix com a representant a la qual puguin accedir els Ajuntaments, els mitjans, altres colles, etc. És una persona referent que dona la cara per la colla”. Pel que fa a la quantitat de persones i de colles que s’agrupen a Granollers, Moreno també ens fa un recull de quantes són, aproximadament, i quina tasca fan: “Tenim un munt de colles, i aquestes s’encarreguen de decidir quines activitats fan a través d’una plataforma compartida amb l’Ajuntament i amb els blancs. Dins d’aquesta plataforma es creen unes fitxes que fa cada colla amb les propostes de les activitats que es poden fer. Una vegada tenim aquest informe, parlem amb l’Ajuntament i amb els Blancs per tal d’encarrilar la Festa i veure quins espais es necessitaran, si hi ha activitats semblants o no, posar en contacte a colles i a negociar els aspectes que siguin necessaris”

La gran importància de la Festa Major de Blancs i Blaus

Més enllà del tracte i el sentiment que poden tenir els veïns i veïnes de Granollers (i els seus voltants) respecte a aquesta celebració, la realitat és que aquesta Festa s’ha anat consagrant una reputació que ha arribat molt més enllà de les barreres i delimitacions del Vallès Oriental. En conseqüència, moltes són les persones les que es desplacen a Granollers en aquests dies de festa per gaudir de l’ambient, els concerts i de les activitats nocturnes que es programen any rere any i que no deixen indiferent a ningú. Quan preguntem a la ja ex cap de colla de Blaus per la importància de l’FM Blancs i Blaus, ella ho té clar: “Només veient el que hi ha darrere i tota la feina que es fa des de l’organització, on la feina s’ha de fer amb molts mesos d’antelació i s’ha de tenir molts aspectes i elements presents... Tampoc em conec totes les Festes Majors del Vallès Oriental, però jo personalment sí considero que és la millor i la més gran, i no només al Vallès Oriental, sinó a Catalunya. Jo m’estimo molt la festa com a granollerina i com a blava. És una festa que dura vuit dies i que està feta per la gent sense distinció d’edats” En Xavi Raich és molt més expressiu, i assegura que la Festa Major de Granollers és una fita que s’ha programat als calendaris de molts catalans que tenen a Granollers com a referent d’una festa major de gran qualitat: “Jo aniria molt més enllà i crec que és, de les festes majors modernes, de les més importants de Catalunya. De fet, em sembla que és el 2019, es fa un concurs o una valoració amb la celebració de totes les festes majors i Granollers surt com la segona Festa Major més moderna de Catalunya. Representem molt més que al Vallès i, de fet, molts mitjans donen ressò de la festa i molta gent de diferents parts de Catalunya coneix la Festa Major dels Blancs i Blaus”

El model de festa de Granollers

Aquest any, la festa arriba als 40 anys de celebració i és un any molt especial en el que tots els assistents gaudiran amb totes les activitats i actes que s’han programat. En aquests 40 anys, la Festa Major de Granollers ha evolucionat fins al que coneixem el dia d’avui. Així i tot, sempre s’ha intentat mantenir l’essència que la fa especial, i és per això que quan parlem del format que la FM Blancs i Blaus ha adquirit, Jennifer Moreno deia que: “Sempre es poden canviar coses, però cap a millor. Sí, estem contents amb el model de festa, però sempre es poden millorar coses. Per això, també, ens reunim amb l’Ajuntament i amb els blancs, per parlar de com millorar els aspectes que no han acabat de funcionar o de millorar-ne alguns altres, com per exemple, la sostenibilitat o la inclusió d’algunes de les activitats”. En canvi, el cap de colla de Blancs destaca, sobretot, la importància i el treball de les colles enfront aquest acte: “Tenim molta sort d’haver nascut a Granollers amb relació a la Festa Major i l’herència que hem tingut des dels anys d’experiències que té festa i no. Per mi és perfecte. Té un model i un estil d’autogestió que va acompanyat de l’Ajuntament, però que destaca per aquesta autogestió de colles i entitats és envejat i repetit a altres pobles i municipis del Vallès Oriental com els ‘morats i els torrats’, els cinc colors que fan servir a Santa Eulàlia... a diferents llocs es repeteix aquest model perquè funciona i és molt positiu”

Què és el millor de la Festa Major per als caps de colla?

Quan preguntem als caps de colla què és el millor de la Festa Major de Granollers, tenen conceptes molt diferents del que consideren com a element important durant la celebració. Per la seva banda, Moreno destacava la gent que envolta la festa: “La gent. La gent que organitza la Festa i la gent que surt a gaudir-la, la que surt al carrer i es posa la samarreta, que xiulen i que viuen aquests dies des de dintre i amb sentiment. Aquesta és la gent que posa l’ànima i essència, perquè sense les persones no hi hauria Festa Major”. En canvi, Raich destaca molt els elements tradicionals de la festa i que ajuden a tots els forasters que passen per la festa: “Si tot acaba bé i plou, el que no es pot perdre per res del món és el corre aigua. La combinació perfecta la tenim el dissabte amb el correfoc, ball del drac i corre aigua, i això és l’element que t’ajuda a entendre el que és una Festa Major de Granollers i si no ho saps, has de venir a viure-ho”. Vols formar part d’una de les colles de la Festa Major? Després de parlar amb tots dos, un dels missatges que volien fer arribar a la població és el de la importància i el treball que fan any rere any totes les persones que organitzen i formen part de les colles. Per aconseguir-ho, és necessari que tot aquell que vulgui participar i formar part de la Festa Major des d’un punt de vista molt més directe, que ho faci des de dins:

J.M: Aquelles persones que tinguin ganes de passar-ho bé i conèixer a gent, sortir de la zona de confort i vulgui fer coses per la ciutat, que vinguin als blaus que tindran les portes obertes a l’entitat. Els que vinguin amb idees o aquells que només vulguin conèixer gent nova, passar-ho bé i ajudar als altres al mateix temps que viu la festa des de dins, que és una passada

X.R: La nostra imatge s’ha estereotipat, nosaltres no som “els pijos” o els “més aburrits”. Jo només vull que la gent doni un volt per Granollers, miri que fan uns i que fan els altres i que s’adonin que la realitat, dins de cadascuna de les colles, tant de Blancs com de Blaus, hi ha diferents models de festes i d’entendre-les. Vine, mira i on et sentis més còmode, entra. Nosaltres, al ser més pocs, fem més família, i això es nota.

En aquest sentit, Moreno convidava a tot aquell que vulgui, a viure la festa des de dins d’una colla perquè és una sensació plena de satisfacció per a tots aquells que en formen part: “Sí. Sí rotund. És una cosa i una sensació que no es pot explicar i que s’ha de viure per entendre-ho”.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Guia comercial del Vallès