Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Iván Sanz: “El repte més gran va ser superar les barreres mentals. Vam mantenir la calma i la concentració en tot moment, un fet que va ser decisiu”


6 Maig 2024 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: HC Generali Palau Plegamans

Població: Palau-solità i Plegamans


En el món de l’esport, poques victòries són tan dolces com les que s’aconsegueixen després de superar repetits desafiaments i obstacles. L’hoquei sobre patins no és només un esport de velocitat i destresa física, sinó també d’estratègia mental i resistència emocional, i és precisament el cas del HC Generali Palau Plegamans, que, sota la direcció d’Iván Sanz, ha assolit un triomf històric en guanyar la Copa de la Reina d’Hoquei Patins per primera vegada en la història del club.

Iván, ha estat una figura clau en aquest èxit. Un entrenador experimentat i meticulós, ha sabut guiar al seu equip a través de les adversitats, culminant en una emocionant final decidida en penals.

En aquesta entrevista, Iván comparteix els seus pensaments sobre el camí cap al triomf, l’enfocament mental que requereix competir al més alt nivell, i el futur de l’hoquei patinis, tant en l’àmbit de club com en l’àmbit internacional.

En primer lloc, felicitacions pel títol obtingut amb el HC Generali Palau Plegamans en la Copa de la Reina d’Hoquei Patins. Com se sent l’equip i tu personalment després d’aquesta victòria històrica?

Moltes gràcies. El grup està molt content, hi ha una sensació general d’alegria. Personalment, sento una gran felicitat, satisfacció i també una mica d’alleujament després d’estar tan a prop en ocasions anteriors. Em sento molt satisfet; és gratificant veure el resultat de tants anys d’esforç i dedicació.

La final va ser decidida en penals, un moment d’alta pressió per a qualsevol equip. Amb la teva experiència, com maneges aquests moments des de la banqueta?

Fa molts anys que estic en les banquetes i això m’ha ensenyat a manejar aquestes situacions amb més tranquil·litat. Intentem guanyar en el temps reglamentari i evitem els penals, però al final vam haver d’enfrontar-los a gratcient que la situació no era nova per a nosaltres. 

Teníem confiança en el nostre treball i en les nostres jugadores i, encara que hem perdut en altres ocasions, aquesta vegada es va poder aconseguir el triomf.

En la preparació per a la final, vas esmentar que l’aspecte mental va ser crucial. Pots expandir en com vas preparar a l’equip per a enfrontar i superar aquesta barrera?

Ens preocupava molt com l’equip podria reaccionar mentalment en moments complicats, especialment perquè havíem jugat bé en finals anteriors sense aconseguir guanyar. 

Treballem intensament en la resiliència i a mantenir una mentalitat positiva davant l’adversitat. Comencem perdent en les semifinals i la final, però l’equip mai va dubtar i van mostrar estar mentalment preparades per a remuntar, sense dubtes ni ansietat.

Com treballeu el factor psicològic abans d’una final o en els partits importants?

El nostre enfocament sempre ha estat que les jugadores se centrin en el joc i no en el resultat. Pensar massa en el resultat pot generar ansietat i distraccions. Així que, treballem perquè es concentrin en la jugada immediata, en cada bola, en cada moviment, i que no s’avancin mentalment als possibles resultats finals.

Compten amb suport psicològic especialitzat dins de l’equip?

Sí, disposem d’una psicòloga, Eva, que fa un treball fantàstic. El nostre cos tècnic és multidisciplinari i cadascun aporta des de la seva especialitat perquè les jugadores arribin ben preparades als partits. 

Cadascun aporta el seu granet de sorra per a assegurar que les jugadores estiguin preparades no sols físicament, sinó també mentalment.

Parlant de la temporada en general, com valores el rendiment de l’equip en les diverses competicions que estan disputant?

La temporada està sent molt bona. Som constants i disciplinats, i estem obtenint bons resultats tant en joc com en resultats. 

Estem liderant la Lliga i hem competit bé en la Intercontinental i en la Champions, la qual cosa demostra la qualitat i el compromís de l’equip per a competir al més alt nivell.

Parlant de competicions tant europees com nacionals, consideres que la Lliga Iberdrola és la més competitiva o creus que la diferència amb Europa i la resta dels equips no és tan marcada?

Actualment, hi ha una diferència molt notable. Encara que equips com Benfica a Portugal i alguns a l’Argentina són d’alt nivell i s’acosten als principals equips de la Lliga Iberdrola, la quantitat d’equips competitius en la resta dels països és molt de menor.

Per exemple, a Portugal realment només hi ha un equip d’alt nivell, i el mateix ocorre a l’Argentina. En canvi, la Lliga Iberdrola i l’hoquei femení a Espanya estan en un nivell molt alt i continuen creixent cada any. 

És fonamental per al desenvolupament de l’esport que aquest nivell s’estengui a altres països per a enfortir la competència a escala europea i mundial.

Com mantens a les jugadores motivades i enfocades a través d’una temporada tan exigent?

La clau està en l’autodisciplina i el caràcter de les jugadores, que són molt ambicioses i sempre en volen més. Com a entrenador, és més una qüestió de guiar i mantenir aquest impuls que d’haver de motivar-les constantment.

Hi ha algun moment difícil de la temporada que destacaries o anticiparies?

Físicament estem bé. El desafiament més gran va ser mental, especialment després de perdre la Intercontinental en penals. Però l’equip es va recuperar bé i continua mostrant molta estabilitat en el rendiment.

Iván, per als joves esportistes que aspiren a arribar als primers equips i convertir-se en professionals, quin seria el teu consell?

El meu consell principal és que gaudeixin del procés. L’hoquei sobre patins és un esport apassionant i és crucial que recordin sempre per què van començar a jugar. Han d’enfocar-se a gaudir cada moment en la pista i ser valentes i atrevits. 

A més, és important que treballin intensament i tinguin paciència. El desenvolupament com a jugador és un procés gradual i han d’acumular experiència i habilitats any rere any. Així que, treball, paciència i gaudir de l’esport són les claus.

Finalment, algun missatge per a l’afició que sempre us dona suport?

Vull agrair-los tot el suport que ens donen sempre. És fonamental per a nosaltres i realment se sent en els moments difícils. 

El suport incondicional dels pares i dels nostres seguidors és un pilar fonamental per a nosaltres perquè la seva presència i energia realment fan la diferència i ens impulsen a donar el millor de nosaltres mateixos.


Guia comercial del Vallès