Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els Mossos desmantellen una xarxa internacional vinculada a una trentena de furts a la regió metropolitana

9 Febrer 2024 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: ACN

Població: GranollersHan ingressat a Europa al novembre amb visat de turista i feien servir allotjaments i cotxes llogats per actuar

La Brigada d'Investigació de la comissaria de Granollers dels Mossos d'Esquadra ha desmantellat una organització delictiva que cometia robatoris a domicilis i que operava a nivell internacional. A la regió metropolitana haurien realitzat almenys una desena d'assalts, però els investigadors els relacionen amb una trentena de casos, encara en estudi. La xarxa havia ingressat a Europa al novembre, provinent de Sud-amèrica i amb visat de turista. Un cop aquí feien servir cotxes i allotjaments de lloguer per moure's pel territori. També tenien llogat un magatzem a l'Hospitalet de Llobregat que funcionava com a centre logístic de la xarxa. Fora de Catalunya havien actuat al País Basc, París, Zurich, Milà, Hamburg i el sud de França.

El grup actuava de manera itinerant per tota Europa, però tenia especial fixació per la zona nord de Barcelona. Ara per ara, els investigadors els han pogut atribuir robatoris a les Franqueses del Vallès, Canovelles, Sant Cugat del Vallès, Montcada i Reixac, Santa Eulàlia de Ronsana, Bigues i Riells, tots ells als Vallès, i també al petit municipi d'Urús (Cerdanya)

El robatori que va desencadenar la investigació policial és el de les Franqueses, quan gràcies a un testimoni, els Mossos poden situar el vehicle amb què van fugir els assaltants en un altre robatori al País Basc. Aquell primer cotxe era un Kia de color vermell, de lloguer, però en només dos mesos n'acabarien llogant fins a tretze de diferents.

Els investigadors de l'operació 'Carred' -en al·lusió a aquell primer cotxe- també detallen que la xarxa canviava constantment de residència, gràcies al lloguer d'allotjaments a través de plataformes digitals. Vanessa Gómez, agent del grup d'investigació, admet que aquesta alta volatilitat "entorpia" la investigació.

A l'hora d'actuar el grup treballava sempre de la mateixa manera. Buscava cases en urbanitzacions aïllades i aprofitava l'hora del migdia per entrar a robar, quan els veïns no hi eren. Utilitzaven inhibidors per a les alarmes i s'emportaven objectes petits fàcils de transportar i de col·locar al mercat negre.

L'agent Gómez detalla que normalment eren joies, articles de luxe o roba esportiva de marca. Els diners que guanyaven amb la seva venda els enviaven a terceres persones a través d'empreses d'enviament de diners. Els investigadors sospiten que el destí era sempre Xile. És per això que per a la policia era complicat atrapar-los amb el botí o diners a sobre.

La detenció es va fer finalment el 6 de febrer, quan els investigadors van detectar que la xarxa era a punt de sortir d'Espanya, coincidint amb el venciment del seu visat de turista. Els Mossos han detingut un total de cinc persones, de les quals dues ja han ingressat a presó. La investigació, però, continua oberta i no es descarten noves detencions.

Segons han detallat els investigadors, la xarxa no era "estable" i sospiten que molts dels seus membres anaven "canviant". Tampoc tots tenien assignades les mateixes funcions ni sortien tots de cop a cometre els robatoris. Normalment eren "tres o quatre" els que participaven en els assalts.

El cap de la Unitat de Prevenció de Brigada (ABP) de Granollers, Joan Coll, detalla que aquest operatiu forma part del pla operatiu 'Oikos', implementat el 2019 amb l'objectiu de prevenir i reduir els robatoris amb força a domicilis. Segons dades de la comissaria vallesana, aquest tipus de delictes s'ha reduït un 50% entre 2021 i 2023, en relació al període 2017-2019.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès