Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Les darreres tendències i reformes per a la llar que has de saber

14 Setembre 2023 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: Cedides

Població: Vallès


Molts som els que hem viscut una reforma a casa nostra. Reformar una casa, un pis o una estança és sempre una tasca complicada. Cada propietari vol incorporar alguns elements o objectes que considera indispensables mentre decideix prescindir d'uns altres. A més cada espai té un estil decoratiu diferent i cenyir-se a ell mai és una tasca fàcil. Per això, els decoradors, decoradores i interioristes han de fer el gran esforç d'unificar tot en un mateix ambient. Des de grans cases amb vista al mar o envoltades de muntanya i naturalesa fins a petits pisos de pocs metres en els centres de les ciutats.

Per tal poder evitar maldecaps val la pena fer les coses amb temps i amb totes les garanties possibles per assegurar-nos que el resultat final serà un èxit i es compliran les expectatives fixades. I és que no s'ha de perdre de vista que les despeses inesperades que inflen el pressupost, la mala qualitat dels acabats i l'incompliment dels terminis d'entrega de l'obra són fets habituals. Si se segueixen unes pautes bàsiques abans començar i amb un bon assessorament, una bona planificació i un bon control, les obres s'han de realitzar sense patir imprevistos, excuses inesperades, ni veure mal invertits els teus diners.

Abans d'iniciar un reforma, per simple que sigui, és convenient demanar l'assessorament d'un aparellador. Precisament, i segons dades del col·legi d'aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d'edificació de Tarragona, el 90% de les reformes haurien sortit millor si s'hagués fet aquest pas. Si bé un mateix pot pintar una habitació sense necessitat d'assessorar-se, per enderrocar un envà, canviar el traçat de les instal·lacions o variar la distribució de l'habitatge pot ser decisiva una opinió tècnica.

Últimes tendències en reformes per la llar

Les tendències en reformes van canviant al llarg del temps. Això és una cosa que pots apreciar a simple vista. Si algú del teu entorn, o fins i tot tu, vau fer una reforma fa una dècada, és possible que els canvis que féssiu en aquest moment avui dia s'hagin passat de moda. Sí, perquè en matèria de reformes i decoració també hi ha modes. És clar que no posaràs la teva casa cap per avall cada vegada que canvien les tendències, però sí que és important que intentis mantenir-la tan actualitzada com sigui possible. Aquesta és l'única manera d'evitar que la teva llar acabi semblant un lloc vell i descurat.

Segons informa 'Reformadisimo', un espai web dedicat a l'interiorisme i a informar sobre les darreres tendències en reformes de la llar, l'estil industrial es porta més que mai i la combinació d'elements metàl·lics amb uns altres de fusta natural sempre funciona. Unes columnes metàl·liques per a separar ambients o uns arcs de maons o amb acabat d'escaiola poden quedar perfectes en un espai diàfan. Menys sempre és més.

Els sostres estan començant a reclamar el seu lloc en les reformes. Es porten els sostres amb acabats d'escaiola com a composicions geomètriques. També els revoltons de coberta.

Un altre element destacat en tendències recents són les bigues. En entorns rústics, deixar les bigues de fusta a l'aire, amb un acabat per a protegir la fusta. L'última tendència és incorporar bigues de fusta en els sostres dels espais oberts per a reforçar les línies.

Les línies rectes en la decoració i en la reforma de la casa continuen marcant tendència, però en la decoració dels salons comencen a emportar-se les línies corbes. Les decoracions i construccions amb corbes sempre donaran un aire més acollidor al saló.

L'estil vintage encara es manté, i la combinació d'elements antics restaurats amb elements metàl·lics és una de les propostes més en alça. Aquesta és una tendència que encara perdura i cada vegada més. Les parets d'estil rústic, amb fusta natural o maons són un punt important en aquest aspecte.

Cases multigeneracionals

No podem parlar de tendències en reformes sense fer referència a una de les més importants dels últims anys. A Espanya sempre ha estat comú que en una mateixa casa convisquessin diverses generacions. L'habitual és que els avis convisquessin amb el seu fill o filla i els nets. Ara la cosa ha canviat una mica i el que ens trobem és amb fills ja adults que es veuen obligats per qüestions econòmiques a continuar vivint amb els seus pares. Doncs bé, la convivència pot ser més fàcil en una casa multigeneracional. Cosa que és el mateix, un habitatge adaptat als gustos i necessitats de persones que pertanyen a diferents generacions.

La idea és dividir l'espai en zones privades i zones comunes. Per exemple, compartir una única cuina però convertir els dormitoris en habitacions tipus suite amb el seu corresponent bany. I, en lloc de tenir un gran saló, dividir-lo en dues petites sales d'estar independents.

Nova distribució

Una vegada tenim clar què és el que de veritat necessitem, hem de buscar una nova distribució dels espais de la nostra llar. Per a això podem ajudar-nos d'alguns esbossos, o usar aplicacions gratuïtes en internet amb les quals configurar la reforma.

El gran canvi dels banys

Fins fa uns anys, els anys eren aquells espais que no tenien importància a la nostra llar. Es parava esment a la practicitat, però no massa a la seva estètica. De fet, en els habitatges de nova construcció és molt comú el fet de reduir aquests espais a la mínima expressió. Ara les tendències en reformes advoquen per convertir als banys en autèntics oasis per a la relaxació. Estades que són pràctiques, però en les quals també es cuida la decoració fins a l'últim detall.

No són pocs els que estan duent a terme obres d'entitat a casa per a donar-li al bany una mica més d'espai. Fins i tot es plantegen canviar-ho de lloc si amb això poden guanyar metres quadrats o lluminositat. No obstant això, també es poden aconseguir importants millores sense ficar-se en una obra tan gran.

La clau està en el fet que sàpigues molt bé què és el que vols. L'objectiu és aconseguir un bany amb tot el necessari però sense res superflu. Per sort, elements com les mampares transparents, els sanitaris penjolls o els mobles de disseny ens ajuden a aprofitar molt millor l'espai.

A més, ja no és necessari recórrer als típics taulells. Pots aconseguir que un bany es vegi més ampli si utilitzes rajoles molt més grans o, directament, pintura per a habitacions humides.

Sostenibilitat i estalvi energètic

Hi ha diferents maneres d'obtenir una llar més sostenible. La instal·lació de panells solars per a generar energia elèctrica està a l'ordre del dia. Desafortunadament, si vius en un pis, poc pots fer sobre aquest tema. Per sort, existeixen altres alternatives que reduiran la petjada de carboni de la teva llar i et permetran estalviar.

Una de les reformes més senzilles de dur a terme i que més es demanden en els últims temps és el canvi de finestres. Substituint els vells models per finestres de PVC o d'alumini amb trencament de pont tèrmic, la teva casa estarà molt millor aïllada. En conseqüència, consumiràs molt menys en calefacció i contaminaràs menys.

D'altra banda, et sorprendrà veure el canvi que pot donar una estada gràcies a unes noves finestres i una mà de pintura. La casa es veurà immediatament molt més nova.

Cuina oberta i confortable

Fa anys que va passar de moda el fet d'amagar la cuina o donar-li intimitat. Ara aquesta estada forma part del centre neuràlgic de la casa i el que s'emporta són les cuines obertes. Quant a l'estil, predomina aquell que busca reconnectar-nos amb la naturalesa.

Queden enrere els mobles i plaques de cocció de colors vistosos i guanyen protagonisme els materials naturals com el marbre i la fusta, o els materials sintètics que són capaços d'imitar-los gairebé a la perfecció. Els taulells deixen passo a parets nues en les quals els tons pastel aconsegueixen fer l'espai molt més acollidor.

Per als mobles s'opta pel blanc, el gris i fins als tons fusta si el que es busca és un ambient més relaxat i atemporal. Els qui volen una cosa molt més impactant solen triar colors com el blau o el verd en tonalitats fosques i mats.

L'objectiu final és que la cuina es converteixi en un lloc que serveix per a molt més que cuinar. Un autèntic centre d'activitats en el qual pots gaudir d'una agradable xerrada prenent una copa amb la teva parella, des del qual pots teletreballar si és necessari, i també el racó perfecte perquè els nens facin els deures.

Partim de la tendència d'obrir l'espai per a ajuntar cuina i saló, però els colors usats en la cuina i l'estil pot ser diferent de la del saló. Això funciona perquè és important separar tots dos ambients.

La tendència d'ajuntar tots dos espais recau sobretot en la necessitat de sensació d'amplitud i que, en qualsevol celebració que se celebri a la casa, la cuina ja està integrada en l'espai de reunió. En aquest aspecte, les illes continuen sent tendència encara que en grau més baix.

Renovació de l'habitatge

Pot ser que pensis que la tendència per a enguany és fer grans obres, però no ha de ser necessàriament així. Si hi ha alguna cosa que mai passa de moda és donar-li de tant en tant una rentada de cara a l'habitatge perquè llueixi un aspecte molt més renovat.

Aquestes petites reformes no requereixen una gran inversió, no porten molt temps i aconsegueixen resultats espectaculars.

Amb una cosa tan senzilla com arreglar els desperfectes de les parets i pintar tota la casa ja notaràs el canvi. Pots aprofitar i pintar les estades dels colors de moda del moment. Enguany s'emporten molt punt el verd com el blau en diferents tonalitats, i també tens el blanc, que sempre és un encert.

Amb aquests petits ajustos i altres com canviar alguns dels tèxtils de la casa, aconseguiràs que aquesta transmeti una imatge totalment diferent i adaptada als temps actuals.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès