Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Cau un 98% el risc de morir per Covid-19 a les residències

13 Abril 2021 Redacció: Andrea Rodríguez



El risc de morir per covid cau un 98% a les residències després de rebre dues dosis de Pfizer. Aquest és el resultat d'un estudi elaborat a residències i personal sanitari de Catalunya que signa com a principal autora la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Els resultats, que avança RAC1, mostren com la vacunació amb dues dosis redueix entre un 88 i un 95% el risc de contagi.

Aquesta protecció és del 95% entre els treballadors sanitaris, del 92% entre el personal de residències i del 88% entre els residents. Amb només una dosi, la reducció de les infeccions és d'entre un 40 i un 50%. L'estudi s'ha fet sobre unes 117.000 persones, la meitat personal sanitari i l'altra meitat residents i treballadors de residències.

En concret, l'estudi mostra que una única dosi redueix el risc d'infecció un 42% entre les persones que viuen en residències, un 35% entre el personal d'aquestes residències i un 32% entre treballadors sanitaris. Els investigadors alerten, però, que tot i aquesta modesta protecció s'han de mantenir les mesures de protecció alternatives, especialment durant les dues primeres setmanes posteriors a la vacunació. 

La letalitat de la Covid-19 està en "el període més baix de tota l'epidèmia". 

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha subratllat aquest dilluns que la letalitat de la Covid-19 a Espanya es troba en "el període més baix de tota l'epidèmia". El portaveu del Ministeri de Sanitat ho ha atribuït a la incidència de la vacunació en els grups més vulnerables, i ha subratllat que "cada setmana que passa hi ha un nombre menor de persones susceptibles d'infectar-se amb el virus". Tot i això, Simón ha admès que la protecció no és encara suficient com per aturar la quarta onada, i en un context d'augment dels contagis ha animat a no baixar la guàrdia i a continuar respectant les restriccions imposades per les administracions. 

El portaveu del Ministeri de Sanitat ha recordat que l'augment dinfeccions que es detecten aquests dies responen als contagis que hi va haver durant la Setmana Santa. Per això, ha subratllat que aturar aquest augment ja és impossible. Sí és possible, en canvi, evitar que n'hi hagi més, "si tots complim les mesures sanitàries acordades", ha indicat.

Vacunació d'AstraZeneca als menors de 60 anys. Què faran?

També ha parlat sobre els vacunats amb la primera dosi d'AstraZeneca menors de 60 anys, per als quals de moments no s'ha decidit si s'acabarà la pauta amb el mateix vaccí, amb el d'una altra farmacèutica o se'ls deixarà amb una sola dosi, atès que garanteix proteccions davant del virus de fins al 70%. "L'existència d'anticossos es manté diversos mesos, quatre o cinc com a mínim. Hi ha marge per poder valorar amb detall quina seria la millor opció", ha afirmat. 

Sobre la polèmica a l'entorn de la vacuna d'AstraZeneca, Simón ha explicat que fins al divendres passat hi havia 12 casos de trombosis entre persones vacunades en estudi, amb més de 2,5 milions de dosis administrades. Unes xifres que emfatitzen el missatge, a parer del director del CCAES, que els beneficis del vaccí són molt superiors als efectes secundaris que, d'altra banda, ha recordat que té qualsevol medicament. 

La incertessa de la pròrroga de l'estat d'alarma

Sobre la pròrroga de l'estat d'alarma que demanen comunitats com el País Basc, Simón ha evitat pronunciar-s'hi, però sí ha recordat que la "capacitat" de les Comunitats Autònomes de prendre decisions més enllà de l'estat d'alarma "és molt alta". En tot cas ha recordat que fins al 9 de maig encara queden quatre setmanes i ha recomanat esperar quinze o vint dies per veure quina és la situació d'aleshores i poder prendre una decisió més ajustada.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès