( - )

La 2a Catalana recupera la competició per a la pròxima temporada

4 Agost 2021 Redacció: Marc Atanasio

Imatges: cedides

La gran sorpresa de la passada temporada al futbol català amateur va ser que la FCF decidís cancel·lar la disputa de la Segona Catalana, per culpa de no poder complir amb el Pla de Competició 20-21, establert a principi de temporada. Els clubs es van sumar a aquesta decisió de la FCF a través d’una enquesta que va enviar la mateixa federació. D’aquesta manera, la temporada 20-21 es va declarar com a nul·la i per tant, no hi ha hagut ni ascensos ni descensos, tot i que al mes d’octubre es van disputar les dues primeres jornades. En canvi, la FCF va proposar una competició alternativa, d’inscripció lliura i voluntària, que va tenir caràcter amistós i amb algun al·licient com a recompensa pels guanyadors, en format d’ajudes econòmiques pels pagaments dels arbitratges de la pròxima temporada. Va haver-hi molts equips que van voler participar, mentre que d’altres no es van inscriure o es van retirar en mig del torneig. La FCF va organitzar els equips en 13 grups, agrupats per proximitat geogràfica. Els guanyadors de cada grup i alguns segons van avançar a una segona fase d’eliminatòries, que va acabar amb la disputa d’una final.

Impossibilitat de complir amb el Pla de Competició

L’arribada de la pandèmia a principis de l’any 2020 va ser un cop molt dur per l’esport, ja que de cop i volta es va veure aturat, sense saber què acabaria passant. Finalment, les competicions van quedar anul·lades, donant validesa als resultats obtinguts fins al moment i aprovant els ascensos d’aquells equips que ocupaven els primers llocs de cada grup. En canvi, els descensos no es van autoritzar i, per tant, tots els equips van mantenir la categoria de cara a la temporada 20-21. D’aquesta manera, això provocava un increment del nombre d’equips per categoria i portava a la FCF a replantejar-se els formats de competició. A principis del mes d’octubre, ja amb el nou Pla de Competició, vam veure com algunes categories van poder donar el tret de sortida amb els nous formats. No obstant això, a finals d’octubre els casos van tornar a créixer i la FCF va decidir aturar de nou les competicions. Als mesos de febrer i març es van reprendre algunes competicions, mentre que d’altres, com la Segona Catalana, tenien molts problemes per poder complir amb el Pla de Competició.
En un principi estava previst que la competició de Segona Catalana acabés a finals de juny, complint amb les dues fases establertes, en format d’anada i tornada en les dues fases. D’aquesta manera, per a poder completar amb tot el calendari, com sí que s’ha fet amb la 1a Catalana, tot i que al final va ser inviable realitzar la segona fase, era obligatori jugar partits entre setmana. Vista aquesta situació i donat que es tracta d’una categoria amateur, les dues parts, clubs i federació, van decidir donar per finalitzada la competició i no seguir endavant fins a la pròxima temporada. Això ha provocat que no hi hagi ascensos ni descensos i s’obri la possibilitat a realitzar un nou format de cara a la temporada 21-22. De moment, les inscripcions a la pròxima temporada ja estan obertes i tots aquells equips que estan a la categoria s’hi poden inscriure fins al 30 de juliol. El format de competició per a la pròxima temporada encara no està del tot definit, però s’espera que a poc a poc es pugui anar tornant a la normalitat i es vagi regulant el nombre d’equips.

El Balaguer guanyador del Torneig de Segona Catalana

Tot i que no va haver-hi competició oficial, com hem comentat, la FCF va proposar un sistema de competició alternatiu en format de torneig d’amistosos. En aquesta competició s’hi van poder inscriure, de manera gratuïta, els equips que volien. Després de disputar una primera fase, els guanyadors de cada grup van avançar a una fase final, en format d’eliminatòries a partit únic, que es van anar diputant fins a arribar a una final a 4, que es va celebrar a l’Estadi Municipal de Vic del 18 al 20 de juny. Una competició que no tenia efectes classificatoris i per tant no autoritzava ni ascensos ni descensos. Els quatre equips en arribar a aquesta fase final a 4 van ser la UE Castellar, la UE Quart, el CD Almeda i el CF Balaguer. En la primera semifinal, entre el Castellar i el Quart, van ser els primers els que es van aconseguir imposar per un resultat de 3 a 0, mentre que a l’altra semifinal, el CF Balaguer va superar al CD Almeda per un resultat de 0 a 1. D’aquesta manera, la UE Castellar i el CF Balaguer es van veure les cares a la gran final, celebrada el diumenge 20 de juny. Els dos equips ens van regalar una final apassionant, que va arribar amb empat a 2 al final del temps reglamentari. Això va provocar que s’hagués de realitzar una tanda de penals, que va caure del costat del Balaguer (3-4), després que el seu porter, Alfred Peguero, aturés els xuts de Carlos Ortiz i Òscar Arias. D’aquesta manera, el conjunt de Balaguer es va emportar aquest torneig de Segona Catalana i obté de manera gratuïta els arbitratges per a la pròxima temporada.

Els equips ja preparen la pròxima temporada

Amb la temporada 20-21 finalitzada i l’arribada de l’estiu, arriba el moment de descansar, però molts clubs ja s’han posat mans a l’obra per preparar la nova temporada, en la qual s’espera que la Segona Catalana, de la mateixa manera que la resta de categories, pugui iniciar-se amb normalitat i seguint el Pla de Competició establert per a la temporada 21-22. De moment, els clubs ja s’estan movent en el mercat i durant aquestes setmanes ja han anat anunciant baixes, renovacions i algunes cares noves. Per altra banda, també estrenen categoria tots els campions dels 18 grups de Tercera Catalana, que ja es poden inscriure per a la pròxima categoria. Per altra banda, els subcampions dels diferents grups de Tercera Catalana també esperen qualsevol vacant per poder accedir a Segona Catalana, tot i que és complicat, ja que la gran part dels equips ja han confirmat la seva presència per a la pròxima temporada. D’aquesta manera, la Segona Catalana comptarà amb un alt nombre d’equips per a la 21-22 i ja han començat a circular els primers grups provisionals de la categoria. En principi, la 2a Catalana estarà subdividida en 8 grups: 5 grups per la zona de Barcelona (grup 2, 3, 4, 5 i 6); 1 grup per Girona (subdividit en grup 1A i 1B); 1 per Lleida (subdividit en grup 7A i 7B); i 1 per Tarragona (subdividit en grup 8A i 8B).

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental