Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El Museu d'Art de Cerdanyola digitalitza diferents peces en 3D

14 Juny 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Cerdanyola del Vallès



La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya ha inicia el procés de digitalització del fons dels 17 museus d’art, entre els quals es troba el MAC, dins el programa Giravolt. Aquest programa vol aprofitar el valor de la tecnologia 3D per tal de crear un corpus digital a Internet ric i divers que garanteixi una millor accessibilitat del patrimoni cultural català, però també promoure la utilització dels models 3D en l’ensenyament i en les noves propostes artístiques i científiques alhora que es va documentant l’estat actual dels monuments de la Generalitat de Catalunya

Al Museu d’Art de Cerdanyola s’ha dut a terme una prova pilot digitalitzant un model en cera d’un anell d’Ismael Smith. Amb aquest procés es podrà estudiar l’anell en la seva forma definitiva, ja que es troba desmuntat, també permetrà estudiar millor el procés de treball de l’artista així com donar a conèixer l’obra d’Smith.

Tot això és possible gràcies a les noves tècniques com la fotogrametria, que permet obtenir models 3D d’objectes de manera molt més assequible, i als avenços tecnològiques dels laserscan que han fet créixer la seva utilització en arquitectura i arqueologia.

Programa Giravolt per promoure l'ús de la tecnologia de l'escaneig 3D

El programa Giravolt neix per promoure l’ús de la tecnologia de l’escaneig 3D i del tractament dels models resultants dins del sector del patrimoni cultural català. Des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, compta amb la implicació de totes les entitats i museus de Catalunya encarregades de la gestió del patrimoni que hi vulguin participar.

Les següents obres del Museu d’Art de Cerdanyola que seran digitalitzades seran les Al·legories del Mar i la Terra, dos relleus també obra d’Smith extrets el 2019 de la façana de la Fàbrica Uralita. A banda del seu estudi i difusió, aquesta acció també permetrà produir una reproducció en 3D d’aquestes peces per situar-la al seu emplaçament original, conservant el conjunt.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

cerdanyola del vallès

Guia comercial del Vallès