Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El Museu Thermalia, a Caldes de Montbui, presenta el seu Scape Tour 'Lo negosi de les bruixes'

9 Juny 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Caldes de Montbui



La iniciativa d’oferir un Scape Tour va sorgir de la reflexió del Museu Thermalia de Caldes de Montbui per trobar un producte que pogués oferir-se tant en situació normal com de confinament. 

L’elecció del tema de les bruixes de Caldes va sorgir després i ha utilitzat com a documentació l’exposició que amb el títol “Lo negosi de les bruixes” va acollir el Museu Thermalia l’any 2019.

A partir d’aquí, Oriol Castillo, treballador del Museu, va rebre l’encàrrec de dissenyar el joc i confeccionar el material que han d’utilitzar les persones participants i amb el qual interaccionen: un cistell amb diversos elements que contenen les pistes per anar avançant en el joc i arribar fins el final.

Un Scape Tour contextualitzat en la cacera de bruixes de Caldes l’any 1619

L’Scape Tour recorre varies escenes contextualitzades en aquest tràgic moment històric que va viure el municipi i la història es coneix mentre es juga. Es tracta de viure l’experiència de conèixer la història de la cacera de bruixes a Caldes de Montbui el 1619.

L’experiència, que te un preu de 25€ independentment del nombre de participants, està pensada per un màxim de 5 persones. L’Scape Tour comença a la plaça de la Font del Lleó amb un audio, inclou 7 ubicacions i les persones participants disposen d’un temps màxim de 2 hores per arribar al final, tot i que s’espera que el facin amb menys estona. De fet, està pensat per resoldre’l en una hora aproximadament.

Ambientat an la cacera de bruixes, no és casual que totes les protagonistes de l’Scape Tour siguin dones.

La cacera de bruixes

Entre 1450 i 1750, moltes regions d’Europa van patir la cacera de bruixes. Els càlculs  apunten la xifra de 110.000 persones processades i de més de 60.000 execucions. Les víctimes van ser majoritàriament dones pobres, sovint grans, i que vivien soles. 

Tot i que s’han documentat processos als segles XV i XVI, la repressió va prendre un caire generalitzat i massiu al segle XVII, concretament durant els anys 1616-1622. En un context de crisi econòmica i social, les suposades bruixes van ser acusades de pertànyer a una secta universal presidida pel dimoni i de provocar tots els mals que patia la societat: destrucció de collites, tempestes, morts, etc. 

La repressió va partir sovint de les pròpies comunitats locals, on els processos es van realitzar sense cap mena de garantia jurídica. Les tortures van ser habituals i la majoria de les encausades van acabar a la forca. 

A Catalunya es van produir més de 400 execucions i a Caldes 12

A Catalunya es van produir més de 400 execucions i a Caldes de Montbui 12. El nombre de dones processades al municipi l’any 1619 va ser de 13, però la pròpia inquisició va alliberar després la filla d’una de les primeres dones executades.

I és precisament la figura de l’Eulàlia, aquesta jove alliberada, filla de l’Úrsula, una de les primeres dones execudades a Caldes, la que inspira l’ Scape Tour de Caldes i amb qui interactúen les persones que hi participen a partir de codis QR que van trobant I que inclouen  àudios que els ajuden a seguir amb el joc. El fil conductor és, per tant, la interacció de les persones participants amb l’Eulàlia, la única dona acusada de “bruixa” que es va salvar de l’execució a Caldes de Montbui.

Un Scape Tour de Km 0

A més d’Oriol Castillo com a dissenyador del joc i creador dels materials, en aquest Scape Tour han participat diferents artistes de Caldes com Núria Adan, que fa de narradora, Lola Rascón I Carme Ortega que han posat veu a les bruixes, Ramón Solé que ha fet l’ambientació sonora, l’estudi Guisla Músic que ha realitzat les gravacions i Vicenç Ferreres que ha fet el disseny de les imatges gràfiques.

Arxius de so adjunts:

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

caldes de montbui

Guia comercial del Vallès