Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Es denuncia a les comarques del Maresme i Tarragonès per negar beques menjador a nens i famílies en situació administrativa irregular

17 Novembre 2021 Redacció: puntvalles

Població: Mataró



El Departament d’Educació nega beques menjador a infants de famílies en situació administrativa irregular a Mataró i Tarragona


• Els Consells Comarcals estableixen criteris impossibles de complir per a les famílies que ho han pogut regularitzar la seva situació
• L’aFFaC i el Sindicat d'Habitatge de Mataró denuncien que es tracta d’uns criteris racistes que vulneren el dret a l’educació de, com a mínim, 340 infants


Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) denuncien que hi ha, com a mínim, dos Consells Comarcals que estan negant beques menjador a infants i joves migrants o fills i filles de persones migrades. Tot i que no hi ha cap clàusula que impedeixi a aquestes famílies optar a la sol·licitud de la beca menjador pel fet de ser migrades, els criteris establerts per les administracions comarcals no permeten obtenir l’ajut sense DNI o NIE, documentació que només tenen condicionada aquelles persones que han nascut fora del territori espanyol o que són filles de persones en situació administrativa irregular. En total, l’aFFaC ha pogut tenir constància de 340 infants que estan sent exclosos de la sol·licitud de beca menjador.
L’administració de Tarragona culpa a l’Agència Tributària A la comarca del Tarragonès, l’aFFaC va detectar les primeres incidències el passat mes de maig i va constatar que hi havia 200 infants que no tenien accés a la beca menjador perquè el procediment establert pel propi Consell Comarcal exigia tenir DNI o NIE.

L’administració del Tarragonès justificava aquest tracte discriminatori al·legant que l’Agència Tributària no permetia sol·licitar la beca sense introduir un número de DNI/NIE o NIF. El cert, però, és que la pròpia Agència Tributària pot donar un NIF alternatiu per a la realització d’operacions, un tràmit que, a més, podria fer d’ofici la mateixa administració. Des de fa 6 mesos, l’aFFaC ha estat mediant amb el Consell Comarcal del Tarragonès i el Departament d’Educació perquè trobin una solució immediata per a les famílies que es troben en aquesta situació. De moment, però, encara no s’ha posat sobre la taula cap alternativa per garantir que els infants sense NIE tinguin accés a la beca menjador i continuen havent- hi 200 infants que reben un tracte discriminatori per part de l’administració pública pel fet de ser migrants o fills/es de migrants. 

Un cas molt similar té lloc a la capital del Maresme, on fa un mes saltava als mitjans la notícia que algunes famílies de Mataró s’havien mobilitzat per denunciar públicament que l’administració estava negant la beca menjador als seus fills i filles per no tenir NIE. Les famílies, que s’han organitzat a través del Sindicat d’Habitatge de Mataró (SHM), denuncien que es troben en un embut burocràtic i que ni l’Ajuntament de Mataró ni el Consell Comarcal del Maresme han sigut capaços, encara, d’oferir-los cap alternativa. Des que l’aFFaC va tenir constància de la situació, ha pogut constatar que, el procediment establert per sol·licitar la beca menjador no contempla mecanismes reals i efectius perquè les persones en situació administrativa irregular puguin obtenir l’ajut en igualtat de condicions.

De moment, hi ha 140 infants en aquesta situació, i l’aFFaC ja està acompanyant al Sindicat d’Habitatge de Mataró i a les famílies afectades en les seves reclamacions. De moment, però, com passa al Tarragonès, l’administració comarcal tira pilotes fora i fa responsable de la situació, en aquest cas, a l’oficina de Serveis Socials, organisme encarregat d’emetre un informe de vulnerabilitat imprescindible per sol·licitar la beca menjador sense DNI/NIF/NIE. Per la seva banda, Serveis Socials ja ha avisat a les famílies que l’obtenció d’aquest informe es pot demorar fins a 6 mesos.
Des del Sindicat d’Habitatge de Mataró, exigeixen que Serveis Socials habiliti un circuit especial i de caràcter urgent per resoldre les peticions de beques menjador que hagin estat denegades per manca de DNI o NIE. De moment, però, l’oficina de benestar social ni tan sols ha assignat un/a treballador/a social per entrevistar-se amb les famílies afectades i estudiar la situació. Normativa clara, mecanismes discriminatoris i manca de voluntat política
Des que es va tenir constància d’aquesta situació, que afecta a un total de 340 infants d’arreu del territori, l’aFFaC s’ha reunit amb el Departament d’Educació, que el passat mes d’agost assegurava no tenir constància d’aquesta incidència, i amb els diferents Consells Comarcals implicats, que defugen responsabilitats i es neguen a establir circuits alternatius per a les famílies que es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat, ja que ni tan sols se’ls està permetent accedir a ajuts per a garantir necessitats bàsiques com l’alimentació.
L’aFFaC i el SHM acusen a l’administració de deixadesa de les seves obligacions i exigeix que es compleixi la normativa vigent en matèria de beques i d’estrangeria, que estableix que “els alumnes estrangers provinents de tercers països extracomunitaris tenen dret a exercir el dret fonamental a l’educació en les mateixes condicions que els espanyols, inclòs el dret a l’obtenció de beques i ajudes a l’estudi”. Els tràmits per sol·licitar la beca han de ser, per tant, una eina d’accés a aquests ajuts, i no un mecanisme que discrimini les persones segons la seva situació administrativa.
A banda d’un incompliment de la normativa i de la vulneració del dret a l’educació, l'aFFaC el i el SHM denunciem també la manca de voluntat de les institucions per plantejar solucions o consultar possibles alternatives a una situació extremadament angoixant per a moltes famílies vulnerabilitzades.

En aquest sentit, l’aFFaC recorda que les beques menjador no tenen transcendència tributària i, per tant, la pròpia administració podria tramitar d’ofici l’alta dels infants sense NIE per a la sol·licitud de l’ajut. Però al marge d’aquest mecanisme, el cert és que en tot el territori català els únics Consells Comarcals que estan negant beca menjador als infants sense NIE són els del Maresme i el Tarragonès. En aquest sentit, l’aFFaC insta als responsables polítics d’aquests territoris a reunir-se amb altres administracions per valorar altres mecanismes que ja s’estiguin duent a terme.
Tant l’aFFaC com el Sindicat d’Habitatge de Mataró exigeixen que els Consells Comarcals es reuneixin d’urgència, d’una banda, amb el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), que té desplegat un mecanisme alternatiu que sembla funcionar i, d’altra banda, amb el Departament d’Educació, últim responsable de garantir el dret a l’educació i de vetllar perquè les administracions en les que delega competències siguin responsables amb les seves obligacions. A petició del Consell Comarcal del Maresme, l’aFFaC s’ha proposat com a facilitadora d’aquestes reunions, però de moment no ha obtingut resposta per part del CEB. En aquest sentit, l’aFFaC i el SHM lamenten la passivitat de les administracions i la deixadesa de funcions del Departament d’Educació en el seu deure de garantir drets fonamentals. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

mataró tarragona

Guia comercial del Vallès