Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

La bretxa salarial de gènere baixa del 26% al 20,6%

8 Març 2022 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Cedides



El salari mitjà anual femení va ser prop de 6.000 euros inferior al masculí

La igualtat entre homes i dones a l'hora de guanyar-se la vida encara està lluny de ser una realitat a la Unió Europea (UE). La diferència salarial entre homes i dones és encara de 5.977,2 euros anuals de mitjana, segons l’informe d’evolució de la bretxa salarial de gènere a Catalunya 2019, elaborat per l’Observatori del Treball i Model Productiu.

Principals dades de l'estudi

  • La bretxa salarial de gènere s'ha reduït en 1,5 punts l'any 2019, fins al 20,6%. És la més baixa de la sèrie històrica disponible.
  • Aquesta reducció de la bretxa s'ha produït gràcies a un increment salarial mitjà més intens entre les dones (+3,1%) que entre els homes (+1,1%).
  • El 2019 es va produir un increment del salari mínim interprofessional (+22,3%), que podria ser un dels factors d'impuls del guany salarial de les dones.
  • Els salaris han crescut amb més força en les bandes salarials baixes. En el cas de les dones, més d'un 7% d'increment salarial entre el 25% de les dones que cobren menys, i en els homes un 5,2%, entre el 10% que cobren menys.
  • Per edats, els salaris mitjans femenins han mostrat per primera vegada una evolució totalment creixent amb l'edat, mentre que els masculins assoleixen el màxim entre els 45 i els 54 anys.
  • La bretxa salarial de gènere en el col·lectiu estranger augmenta fins a superar, per primer cop, l'existent entre les persones d'origen nacional (21,4% i 21,2%, respectivament). Aquest increment ve motivat per una pujada de salari dels homes estrangers en paral·lel a un descens entre les estrangeres. Entre la població nacional, en canvi, han augmentat més els salaris femenins que els masculins, i la bretxa s'ha reduït.
  • Per tipus d'ocupació, la bretxa més elevada es dona en el grup d'ocupacions elementals i en el del personal dels serveis de restauració, personals i venedors.

A partir del 8 de març, amb l'entrada en vigor de l'obligatorietat de tenir un pla d'igualtat per les empreses de més de 50 persones treballadores, s'iniciaran actuacions de la Inspecció de Treball de Catalunya.

 

La bretxa salarial a la Unió Europea

La bona notícia és que en els últims anys aquesta desigualtat han mantingut una tendència a la baixa. Així, entre el 2012 i el 2020, la bretxa salarial de gènere en el conjunt de la UE s'ha reduït des del 16,4% fins al 13%.

Els estats de la UE amb la bretxa salarial de gènere més gran són Letònia (22,3%), Estònia (21,1%) i Àustria (18,9%), seguits de prop per Alemanya (18,3%).

A l'extrem oposat hi ha Luxemburg (0,7%), Romania (2,4%) Eslovènia (3,1%) i Itàlia (4,2%).

A França (15,8%), en canvi, la desigualtat està per sobre de la mitjana europea i, a més, es dona la circumstància que en els últims anys gairebé no s'ha corregit.

Des d'Eurostat es remarca que la bretxa salarial de gènere és un "indicador no ajustat" que dona una visió global que va més enllà del concepte de discriminació salarial entesa com a no compliment del principi "mateixa paga per treball del mateix valor".

S'apunta, en aquest sentit, que la diferència entre els ingressos d'homes i dones es poden explicar, en part, per les diferències en les característiques mitjanes dels treballadors homes i dones, i per les diferències en els rendiments financers per a les mateixes característiques.

En molts casos, la diferència de salari s'explica per la falta de promoció interna i pels estereotips a l'hora de contractar.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès