Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Municipalitzar l'aigua a Sant Cugat permetria reduir les tarifes un 15% i mantenir-les congelades durant deu anys

4 Desembre 2020 Redacció: Puntvallès

Població: Sant Cugat del Vallès



L'estudi encarregat per l'Ajuntament de Sant Cugat, per analitzar nous models de gestió de l'aigua ha arribat a la conclusió que l'opció més eficient és la creació d'una empresa pública. Segons l'informe publicat aquest divendres pel consistori, municipalitzar el servei permetria reduir les tarifes un 15% i mantenir-les congelades durant 10 anys. És l'escenari que dibuixa en el cas que l'increment de costos anual fos d'acord amb un IPC de l'1,5%, l'increment del preu de les empreses subministradores fos de l'1% i el nivell d'inversió anual se situés en l'1,5 MEUR en comptes dels 0,3 milions actuals. El govern negocia ara amb l'AMB per implantar una empresa pública a Sant Cugat per gestionar l'aigua, en la qual el consistori mantingui capacitat de decisió.

L'informe el va encarregar la Comissió per a l'anàlisi i estudi tècnic i econòmic del servei de subministrament d'aigua potable a Sant Cugat, creada el 2017 per liquidar la concessió actual i estudiar la viabilitat d'un nou model. En concret, s'han estudiat els pros i contres de fer una gestió directa amb personal municipal, amb un organisme autònom, a través d'una Entitat Pública Empreserial Local (EPEL), o d'una societat mercantil 100% pública. També s'ha valorat la gestió indirecta a través d'una concessió o d'una empresa mixta. Les conclusions assenyalen que gestionar l'aigua directament amb una EPEL o una societat mercantil totalment pública és l'opció més beneficiosa, seguida per la creació d'un ens local sense personificació o amb un organisme autònom.

Amb la creació d'una empresa pública es garanteix que hi ha marge per abaixar els preus i apujar les inversions. Segons l'estudi, això seria factible perquè al sector públic li costa menys accedir a un crèdit per a inversions que no pas remunerar les empreses privades. També desapareixeria el benefici industrial, que en l'actual concessió és d'un 16% en despeses d'explotació i un 10% en la compra de l'aigua. Finalment, l'Ajuntament destaca que s'evitaria l'actual sobredimensionament de la taxa, que es va definir el 2014 per amortitzar més de 2 MEUR d'inversions quan, en realitat, s'executen uns 300.000 euros cada any.

L'Ajuntament celebra que l'estudi ha arribat just quan el TSJC ha anul·lat l'article 3 del reglament del cicle integral de l'aigua de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que atorga a aquest ens supramunicipal la competència en la gestió. Actualment el consistori està pendent de reunir-se amb l'AMB perquè no es demori la municipalització del servei.

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sant cugat del vallès

Guia comercial del Vallès