Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un curtmetratge de 1956 mostra la benedicció de les campanes de l’església de l’Ametlla

24 Gener 2024 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: Ajuntament de l'Ametlla del Vallès

Població: L'Ametlla del Vallès



El curtmetratge, un vídeo en color de vuit minuts, va ser realitzat per un gendre de Ramon Pujol Güell i mostra la benedicció simultània del 8 campanes de l'església parroquial de Sant Genís

A l'Ametlla del Vallès, el 14 de setembre de 1956, la comunitat va viure un esdeveniment excepcional amb la benedicció de les noves campanes a l'església parroquial de Sant Genís. La solemne cerimònia, presidida per l'arquebisbe Gregorio Modrego, va ser capturada en un document cinematogràfic inèdit, recentment descobert i posat a disposició del públic.

El curtmetratge, un vídeo en color de vuit minuts, va ser realitzat per un gendre de Ramon Pujol Güell, industrial fabricant de tubs amb residència a l'Ametlla del Vallès. Aquest va finançar la construcció de les noves campanes i, també, la reconstrucció del santuari de Puiggraciós, inaugurat un any després. El curtmetratge està ara disponible al canal de YouTube del santuari, oferint una mirada única a aquesta jornada històrica.

L'acte de presentació va ser presidit per l'arquebisbe Gregorio Modrego i va comptar amb la presència de centenars de persones, entre elles els padrins i padrines de les campanes, que van ser batejades amb els noms de Ramona, Maria Teresa, Maria Assumpta, Maria dels Àngels, Anna Maria, Xaviera, Hilària i Maria Eugènia.

Un especialista destaca la singularitat d'aquest acte com "un fet molt excepcional"

Segons Xavier Pallàs, campanòleg i impulsor de l'Escola de campaners de la Vall d'en Bas, a Joanetes (la Garrotxa), la cerimònia va seguir els rituals que es fan des de l'època visigòtica. "La cerimònia té lloc a l'exterior de l'església i guarda moltes analogies amb el sagrament del baptisme, com el rentament, la crismació, la imposició dels noms i la presència d'uns padrins. És per això que se li diu el 'bateig de la campana'", explica.

Però per a aquest especialista, l'acte de l'Ametlla del 14 de setembre de 1956 té una singularitat destacada: "Una benedicció simultània de 8 campanes noves és un fet molt excepcional. Ben poques parròquies poden presumir d'una cerimònia tan lluïda i d'un conjunt tan nombrós de campanes".

El curtmetratge, que es pot veure al web de la parròquia de Sant Genís, és un document històric que recupera una jornada festiva i emotiva per a la població de l'Ametlla del Vallès.

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

l'ametlla del vallès

Guia comercial del Vallès