Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un grup d'estudiants de la UPC guanya el concurs 'Moritz University'.

19 Octubre 2020 Redacció: puntvalles.com

Imatges: FOTO 1: En primer terme Marc Cuadra, i Mireia Sans (amb samarreta vermella) a la fàbrica de Moritz)

Població: Barcelona



Moritz comercialitzarà la cervesa que han elaborat els estudiants de la Politècnica, una cervesa original creada a partir d’una cervesa històrica

Mireia Sans i Marc Cuadra són estudiants del grau d'enginyeria Química a l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i formen part del grup d'estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC), els quals han guanyat el premi "Moritz Universitat" a la millor elaboració original de cervesa.

La cervesa guanyadora elaborada pels estudiants politècnics, és del tipus Gose, un estil originari del riu alemany de la ciutat de Goslar, que habitualment bevien els miners de les mines de Ramnelsberg abans de la Segona Guerra Mundial.

Mireia Sans, Marc Cuadra, Pol Batlle, Pol Segarra, Azogue Fabré, Brandon Calderon són estudiants de les escoles d'enginyeria de la UPC a Terrassa, Manresa, Vilanova i Barcelona. Tots sis han estat l'equip guanyador. El concurs s'ha celebrat recentment a les instal·lacions de la Fàbrica Moritz de Barcelona i els estudiants de la UPC rebran com a premi una estada de formació gratuïta a la mateixa empresa, la comercialització de la seva cervesa durant quatre mesos a la mateixa fàbrica i al bar Velòdrom Barcelona, i un percentatge dels guanys per finançar projectes universitaris. Les cerveses presentades pels set equips universitaris participants han estat valorades per un jurat especialitzat, format per mestres i experts cervesers i sommeliers.

Una cervesa original a partir d'una cervesa històrica.

Tal com explica l'estudiant del grau d'Enginyeria Química a l'ESEIAAT, Mireia Sans: "La nostra proposta de cervesa és de tipus Sour, un dels més antics de la història, es feia quan encara els elaboradors no coneixien els procediments d'esterilització o pasteurització. Per això la cervesa s'obtenia gràcies a la contaminació de bacteris més concretament amb lactobilicillus i amb llevat silvestre o fongs".

El seu company Marc Cuadra afegeix que "dins de l'estil Sour trobem la Sour Gose, originària de la ciutat alemanya de Goslar, per on passa el riu amb l'aigua del qual es fabricava una cervesa que bevien els miners de les mines de Rammelsberg. Després de la Segona Guerra Mundial aquesta cervesa deixa de fer-se però es torna a recuperar a la dècada dels anys vuitanta del segle passat. Ara viu un gran auge, amb afegits de fruites tropicals i espècies. "

Per elaborar la cervesa guanyadora del concurs 'Moritz University', els estudiants de la UPC escalfen uns 10 o 15 minuts el most un cop acabada la maceració fins al seu punt d'ebullició per així desinfectar el sistema. Seguidament, i de manera ràpida, refreden el most fins a la temperatura d'activitat del lactobacillius (entre 35 i 45 graus), que és el bacteri responsable de la generació d'àcid làctic i de la baixada del PH a un rang recomanable d'entre 3,5 i 4,5

És molt important controlar molt bé la temperatura i mantenir-la constant, durant la duració del procés. S'ha d'aturar en arribar a un pH de 3,5 que és el que marca la recepta dels politècnics. Per finalitzar, afegeixen la fruita i fermenten a una temperatura constant durant tres setmanes entre 28 i 21 graus.

El resultat, tal com ens explica la Mireia: "És una cervesa d'estiu: fàcil de beure, refrescant i de baixa graduació; una cervesa amb tocs àcids i salats compensats per la fruita tropical quedant molt equilibrada."

Marc Cuadra considera que "La nostra cervesa és innovadora per la mescla entre el tipus d'estil i la fruita utilitzada, un gust diferent elaborat a terres del sud per beure una tarda d'estiu." Conclou, orgullós l'estudiant de l'ESEIAAT

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

barcelona manresa terrassa

Guia comercial del Vallès