Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Atenea, La Intel·ligència Artificial que facilita la vida a la gent gran

29 Febrer 2024 Redacció: Eric Saez

Imatges: ACN



Atenea, un mòbil sense botons ni pantalles tàctils que funciona amb la veu, ajuda a la gent gran a fer gestions quotidianes com demanar cita al metge o trucar a emergències.

Atenea és una intel·ligència artificial en forma de mòbil, però lluny de ser un mòbil: no té pantalles tàctils ni botons i funciona amb la veu. Està pensada per ser "amigable" per a la gent gran i facilitar-los gestions quotidianes com demanar cita al metge, fer una videotrucada amb un familiar o trucar a emergències o serveis socials.

 

És una de les propostes que es presenten al MWC aquesta setmana i que s'està desplegant ja com a prova pilot en 500 domicilis de diferents municipis catalans de zones urbanes i rurals. "Interactua amb la veu, només li han de parlar", diu Albert Isern, CEO de MOMENTUM Analytics, empresa implicada en el projecte de la mà de l'ONG ABD.

"Estem humanitzant la IA", diu Isern. "La bretxa digital està excloent de la societat persones grans que són vàlides i poden viure de forma autònoma a casa seva, però l'extrema digitalització dels serveis al ciutadà fa que se'ls exclogui de la societat, l'economia i la democràcia", explica.

"Els mòbils són perversos"

De fet, la idea al darrere d'Atenea neix durant el confinament. Isern recorda com durant aquesta etapa tan dura de la pandèmia només va ser capaç de fer una videotrucada amb els seus pares, a qui no els resultava senzill el sistema. "Els mòbils són perversos, la idea és que la intel·ligència artificial faci amigable un món tan restringit per a la gent gran", comenta.

Per això, la interfície utilitzada per a Atenea és la veu. D'aquesta manera, les persones que l'utilitzen només l'hi han de parlar, "com si li demanessin al seu fill o a la seva neboda".

Així, la IA de l'aparell és capaç de transformar frases o indicacions verbals en accions. Per exemple, situa Isern, davant d'un crit d'auxili com 'sento olor de cremat' s'emprèn una acció que és trucar a emergències. O, davant d'un 'no em trobo bé', el robot es connecta a la web de la meva salut i proposa una cita a la persona usuària, per exemple.

Atenea ja s'està desplegant als municipis de Sant Feliu de Llobregat, Vic, Cardedeu, Granollers, Vall d'Aran i aviat es començarà a desplegar a 11 municipis més de Catalunya. Segons Isern, de fet, aquest 2024 s'està desplegant com a prova pilot en 500 domicilis.

Col·laboració publicoprivada

ATENEA és una col·laboració publicoprivada. La fase actual del projecte està subvencionada amb un pressupost de 2,3 milions d'euros en el marc de la convocatòria de fons europeus Next Generation que gestiona el Departament de Drets Socials de la Generalitat.

Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC SALUT SOCIAL, que depèn de Salut i Drets Socials, destaca que és un projecte "molt interessant" perquè el principal objectiu és disminuir la bretxa digital i que gent que no té tanta facilitat pugui utilitzar els mateixos serveis que la gent que té els serveis tecnològics.

"Com a objectiu tenim promoure un ús òptim eficient i responsable de les TIC en els dos sectors, salut i atenció social, per tant, el principi elemental que tothom hi tingui accés és el que ens mana i el projecte encaixa perfectament", resumeix Guanyabens que reconeix que la tecnologia "va molt de pressa".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès