Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

L’Ajuntament de Granollers destina 1,5 milions d’euros per protegir les persones que han patit els efectes de la crisi, i per reactivar l’economia de la ciutat

17 Juny 2020 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: cedides

Població: Granollers



50 actuacions integren el Pla de mesures socioeconòmiques per fer front als efectes de la crisi causada per la COVID-19 que l’Ajuntament de Granollers ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals (PSC, ERC, Junts per Granollers, Ciutadans i Primàries). Aquest Pla havia estat debatut prèviament en el Consell Econòmic i Social, integrat per representants de patronals, sindicats, entitats, i el Fòrum de Comerç i Turisme, on hi són presents les associacions de comerciants de Granollers. El Pla, que té com a principal objectiu protegir les persones en situació de vulnerabilitat i recuperar el dinamisme de la ciutat, va ser presentat públicament dilluns 25 de maig. Inclou actuacions que acompanyen a les ajudes ja impulsades per l’Ajuntament de Granollers i per altres administracions, de les quals se’n podran beneficiar persones en situació vulnerable, comerciants, empreses i entitats.

1. Gestió de l’emergència (març – juny 2020): Accions que s’estan portant a terme des de la proclamació de l’estat d’alarma. Inclou 22 actuacions com l’habilitació de l’alberg per a persones sense sostre, l’increment del Servei d’Atenció a Domicili (SAD), la distribució de dispositius per facilitar l’accés a alumnes per poder seguir el curs escolar; els ajornaments o fraccionaments de tributs municipals; l’exempció d’algunes taxes per serveis no prestats, etc. Aquestes 22 mesures tenen un import de 1.4120.000 euros, que comptabilitzen la despesa efectuada i el que s’ha deixat d’ingressar.

2. Pla de recuperació (juny – desembre 2020): Es dota amb 1,5 milions d’euros per protegir les famílies més vulnerables, les persones que han perdut la feina, els treballadors i treballadores, les empreses i els autònoms més afectats per la crisi econòmica. Incorpora 28 actuacions.
Tots els grups municipals han donat suport al Pla de mesures socioeconòmiques. En la presentació pública del Pla, la portaveu de Primàries, Mònica Ribell, va remarcar que “el Pla transmet coratge i optimisme”. El portaveu de Ciutadans, Jorge Pavón, va enfatitzar que “es tracta de no deixar desemparat a ningú”. Per la seva banda, el portaveu de Junts per Granollers, Àlex Sastre, va ressaltar que “aquest és un pla conjunt, de tothom, i que caldrà ser creatius: estar disposats a canviar constantment”. La portaveu d’ERC, Núria Maynou, va assegurar que “cal treballar en xarxa i amb una taula de ciutat el màxim de participada”. Jordi Terrades, portaveu del PSC, va explicar que “ha estat un repte treballar en aquestes primeres mesures d’impacte i que caldrà posar-se d’acord per a estratègies futures”. L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va agrair als grups municipals i als agents econòmics i socials aquest acord en forma de pla de xoc, un document molt important que respon a les expectatives de la ciutadania. Mayoral pensa en un pacte de ciutat: “una aposta per a la creativitat, per a una nova economia, circular i una nova indústria. Ens cal mirada llarga per tancar la bretxa digital i social i lluitar contra totes les desigualtats fent xarxa ciutadana”. Mayoral ha remarcat que “la força està en la ciutadania i que avançarem des de la proximitat per construir el futur”.


Objectius estratègics
Segons l’informe que ha publicat l’Ajuntament de Granollers, la missió d’aquest Pla és aportar mesures suplementàries de suport a les persones més vulnerables i d’alleugeriment dels efectes de la crisi en l’economia local, per tal de minimitzar l’impacte de la crisi i aconseguir la reactivació de l’activitat econòmica.

La visió és preparar la ciutat per tal de poder recuperar el seu dinamisme i fer-ho a partir del diàleg i el compromís de tots els agents. Una recuperació basada en la justícia social i la transició ecològica.

És un Pla transversal, que alinea els recursos i les estructures dels serveis municipals per posar-los al servei de les necessitats de les persones, posant especial atenció en l’accessibilitat i l’agilitat en la tramitació i resolució de les ajudes.

Ha de partir d’un diagnòstic econòmic adequat. Aquesta crisi té un caràcter asimètric i no afecta tothom de la mateixa manera. Per això ha de ser un compromís de lluita contra la vulnerabilitat que aquesta crisi ha posat en evidència. I fer-ho a partir de criteris d’equitat i justícia social, per no deixar ningú enrere.

Ha de ser un instrument per fomentar l’ocupació i lluitar contra l’atur, a través de plans d’ocupació i de suport a les empreses per a la contractació de persones. Amb especial atenció per potenciar el sector de les cures i l’oferta formativa adequada per donar resposta a les necessitats de nous perfils professionals, com un element essencial per a l’ocupabilitat.

Ha d’acompanyar la reconversió organitzativa i tecnològica que faciliti l’adaptació a les noves condicions sanitàries dels sectors econòmics que més han patit l’impacte de la pandèmia, com són el petit comerç, la restauració i l’hostaleria.

Amb una aposta decidida per l’economia circular, amb patrons de producció i consum esponsables. El respecte pel medi ambient i avançar cap a una ciutat saludable és clau.

La lluita contra la bretxa digital, tant de la ciutadania com del comerç. Ha d’impulsar la transformació digital de les empreses, facilitar l’accés a Internet i acompanyar els processos de formació.

Ha d’acompanyar, donar suport i promoure les xarxes ciutadanes de solidaritat, així com donar suport al voluntariat per col·laborar amb les entitats del tercer sector.

Ha de reforçar el procés de transformació de l’administració local, amb l’enfortiment de l’administració electrònica, la transparència i les dades obertes.

Ha d’apostar per la creativitat i la cultura com a eixos estratègics, amb accions específiques per assegurar la continuïtat de les empreses del sector.

Amb el manteniment de la inversió pública com a motor econòmic imprescindible així com amb una aposta per la promoció de la ciutat i el foment de la producció i consum de productes de proximitat.


Abast i criteris
El Pla té un abast que va més enllà dels aspectes econòmics, ha de contemplar els aspectes socials també. Això vol dir que té com a objectiu la represa econòmica, però a l’hora prioritza la cohesió social i contribueix a reduir les desigualtats.

El Pla es fa amb recursos municipals i està pensat per implementar a la ciutat de Granollers.

Tot això, la cooperació amb els municipis de l’entorn i la coordinació amb la resta d’administracions forma part de la manera d’actuar de la institució i també ho serà en aquesta ocasió.

Per a més informació sobre les mesures de gestió d’aquest Pla, consulteu la pàgina web oficial de l’Ajuntament de Granollers.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

granollers

Guia comercial del Vallès