Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Mor en Guillem Ayora, el fotògraf de Caldes de Montbui

20 Abril 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Caldes de Montbui



Guillem Ayora May, en Guillem el fotògraf, va morir ahir per la nit a l'edat de 96 anys. La premsa calderina està de dol per la pèrdua del periodista gràfic que va retratar la vida local calderina durant més de quatre dècades i després va cedir tot el seu treball a la vila. 

Des de l'any 2015, l'Arxiu Històric acull el fons Guillem Ayora, on hi ha custodiades més de 7.800 imatges en analògic i 368 CD de fotografies digitals, amb moments captats per la càmera d'en Guillem des dels anys 70 fins ara. D'aquest fons va sorgir l'exposició "La càmera d'en Guillem", dedicada a espais desconeguts del municipi que van ser immortalitzats en fotografies d'Ayora.

En Guillem es va convertir també en un dels capgrossos de la Colla de Geganters de Caldes de Montbui. Aquest va ser un acte sorpresa per al fotògraf que va tenir lloc l'any 2012, en agraïment a la seva generositat i dedicació. La figura del fotògraf, amb el rostre d'en Guillem, es va afegir a la d'altres oficis emblemàtics que acompanyen la Guisla i en Farellàs.

En Guillem ha passat els darrers anys envoltat de la seva família a Barcelona, i amb els ulls i el cor sempre posats a Caldes de Montbui. L'Ajuntament de Caldes lamenta la seva pèrdua i trasllada el seu condol a la seva filla, als tres néts i als cinc besnéts.

El Fons Guillem Ayora May

El 28 d'abril de 2015 es va signar el conveni pel qual en Guillem cedeix el seu fons íntegre de fotografies a l'Ajuntament de Caldes de Montbui i resta custodiat per l'Arxiu Municipal. En total, hi ha comptabilitzades 7.800 imatges analògiques en negatiu i positiu i 368 CD de fotografies digitals. El fons inclou materials datats des de finals dels anys 70 fins l'any 2011.

Exposició "La càmera d'en Guillem"

La donació del fons de fotografies al municipi va propiciar l'organització d'aquesta exposició, que es va inaugurar el novembre de 2015 a la Sala Delger. La mostra oferia un recull d'imatges d'espais, festes i esdeveniments del municipi que han desaparegut i que van ser retratats pel fotògraf.

L'organització d'aquesta exposició va anar a càrrec de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, l'Arxiu Municipal i el Museu Thermalia. Per dur-la a terme es va crear una comissió tècnica i ciutadana que la va comissariar i que va comptar amb la participació de Conxi Sánchez, Joaquim Campistron, Maite Bonora, Montserrat Codina i Jaume Pieres en representació del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista. El Centre, a causa de l'estreta relació professional i d'amistat que l'uneix al fotògraf, també va acollir la mostra, fent-la així itinerant i reforçant la seva divulgació.

La comissió es va fer càrrec, entre altres coses, de la digitalització de 1.000 negatius datats entre 1982 i 2000 per poder fer l'exposició. D'altra banda, l'exposició va comptar amb el suport i la complicitat de la família d'en Guillem, amb una especial implicació de la seva néta i veïna de Caldes de Montbui, Yolanda Expósito Ayora.

En Guillem (Guillem Ayora May)

Va néixer a Barcelona el 6 d'octubre de 1924. Va viure a la capital catalana amb els seus pares i dos germans fins que, sent ben jove i per ajudar la família, va emigrar a Alemanya a la recerca de feina. Allà va treballar en una fàbrica de pa fins que va esclatar la Segona Guerra Mundial i va decidir tornar amb els seus.

L'any 1946 es va casar amb la Jerònima González, amb qui va tenir una filla, l'Anna. En Guillem i la Jeònima van viure a Barcelona i a Gavà abans d'instal·lar-se a Caldes de Montbui, l'any 1970. Un cop aquí, en Guillem va treballar en una fàbrica de plàstic, a Ca l'Albero, al Centre Democràtic i Progressista i al restaurant Rosset.

La seva passió per la fotografia el va portar a construir un petit estudi fotogràfic a casa seva i el va convertir en el fotògraf oficial del Setmanari Montbui des dels anys 70 fins l'any 2011, aproximadament.

En Guillem era més que el fotògraf de Montbui, era el fotògraf del poble, perquè tothom hi podia comptar si necessitava una imatge de qualsevol racó o moment relacionat amb Caldes de Montbui. Per això, l'any 2012 la vila li va fer un homenatge convertint el seu rostre en un dels capgrossos de la Colla de Gegants. 

L'abril de 2015, en Guillem va cedir tot el seu fons fotogràfic a la població de Caldes de Montbui. El Fons Guillem Ayora el custodia l'Arxiu Històric. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

caldes de montbui

Guia comercial del Vallès