Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

S'aprova una moció per estandarditzar i regular permisos laborals retribuïts per menstruació, cicles menstruals i climateri

23 Juliol 2021 Redacció: puntvalles

Població: Caldes de Montbui



L’Ajuntament és dels primers de l’estat en iniciar els tràmits per regular permisos laborals retribuïts per aquelles persones amb dolors per la menstruació, els cicles menstruals i el climateri

El ple ordinari del juliol ha aprovat la moció presentada conjuntament per ERC, la CUP i Junts que insta a l’Ajuntament a iniciar els tràmits necessaris i els treballs preparatoris per tal de regular la concessió de permisos laborals retribuïts per aquelles treballadores i treballadors públiques amb dolors i problemes provocats per la menstruació, els cicles menstruals i el climateri (abans i després de la menopausa).

Es tracta d’una proposta pionera a l’estat espanyol perquè no hi ha gaires antecedents de normatives que regulin la possibilitat de cobrar els permisos, i no només flexibilitzar la presència al lloc de treball. L’objectiu és evitar que aquests dolors es converteixin en un motiu més de discriminació laboral. Es tracta d’un text que va més enllà del que a mitjans de juny va aprovar el ple de Girona, perquè la proposta de l’Ajuntament de Caldes de Montbui preveu regular permisos laborals retribuïts, mentre que en el cas de Girona només contemplava la possibilitat de flexibilitzar la jornada laboral, amb permisos recuperables. En concret, s’oferia la possibilitat de faltar a la feina 8 h mensuals que s’havien de recuperar abans de 3 mesos. En la proposta aprovada a Caldes de Montbui, es distingeix es contempla la doble possibilitat.

D’una banda, es proposa la possibilitat d’obtenir un permís retribuït de cicles, menstruació i climateri de totes les persones de l’ajuntament i de les empreses públiques de titularitat municipal que menstruen, siguin dones, homes trans o persones no binàries que puguin acreditar la incapacitació per desenvolupar la seva feina. En aquest cas, caldrà justificar-ho mitjançant un certificat ginecològic. D’altra banda, la proposta també contempla la flexibilització menstrual amb la possibilitat de disposar de 8 hores al mes retornables presencialment o telemàticament al llarg d’un any.

Aquesta opció està disponible per totes les persones que treballen a l’ajuntament i a les empreses públiques de titularitat municipal. I no el poden disposar dones, homes trans o persones no binàries sempre que tinguin dolors i incapacitat per desenvolupar la seva tasca de treball durant els cicles, la menstruació o el climateri. En total, es preveu el reconeixement de fins a 12 dies l’any perquè les persones que ho pateixen puguin tenir cura de la salut relacionada amb la menstruació i el climateri.

Segons les dades, entre el 25% i el 60% de les dones pateixen dolor durant la menstruació, és a dir, dismenorrea. A més, entre un 1% i un 15% de les persones que pateixen dismenorrea, pateixen dolors intensos o molt intensos que les incapacita temporalment. Per això, la moció aprovada també insta l’Ajuntament a promoure la realització d’activitats formatives a Caldes de Montbui sobre cicles, la menstruació i el climateri.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

caldes de montbui

Guia comercial del Vallès