Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Canvien 3 anys de presó per treballs comunitaris a Paco Fernández l'exgerent de consorcis del Vallès Occidental

4 Novembre 2020 Redacció: Puntvallès

Població: Sabadell



L'acusació popular en el 'cas Mercuri' anuncia que recorrerà la decisió al TSJC

L'Audiència de Barcelona ha suspès l'ingrés a presó de l'exgerent de tres consorcis del Vallès Occidental, condemnat a tres anys per malversació i falsedat documental, i li ha substituït la pena per dos anys de treballs comunitaris, com la fiscalia havia demanat, i en contra del criteri de l'acusació popular en el 'cas Mercuri', Sabadell Lliure de Corrupció, i del Consell Comarcal, l'acusació particular.

L'exgerent va acceptar tres anys de presó i sis d'inhabilitació per malversació de fons públics i falsedat documental, en haver desviat fraudulentament 32.877 euros entre el 2011 i el 2012. Paco Fernández, també exregidor de Sabadell, va pactar amb la fiscalia, que va demanar la suspensió de l'ingrés a presó si no delinqueix en cinc anys i fa dos anys de treballs en benefici de la comunitat i un curs d'ètica i moral en els negocis. El Consell Comarcal i la plataforma Sabadell lliure de Corrupció van acceptar la pena, però s'oposaven a la suspensió de la presó. L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos va acceptar retornar 326 euros que va costar la seva assistència a un congrés del PSOE a Andalusia.

Sabadell Lliure de Corrupció ha lamentat la decisió de la magistrada i la postura de la fiscalia, favorable a la suspensió, i ha anunciat que la recorrerà davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en considerar que Fernández no ha fet cap esforç econòmic per retornar els diners, que el delicat estat de salut no ha estat degudament acreditat i que segueix acusat de delictes de corrupció en altres peces separades del 'Cas Mercuri'. Segons es considera provat i consta en la sentència, el 2006 i 2007 Fernández va ser nomenat gerent de tres consorcis de la comarca del Vallès Occidental: el de residus (CRGVOC), el de turisme (CTVOC) i el d'ocupació i promoció econòmica (COPEVO).

Fernández va ser destituït el novembre del 2014. Era l'encarregat de la gestió econòmica dels ens comarcals i d'autoritzar els pagaments i despeses juntament amb la interventora. A banda dels seus sous, disposava de targetes bancàries i un Teletac per pagar-se les despeses de desplaçament, allotjament i altres. Aprofitant el seu càrrec, i almenys entre del 2011 i novembre del 2012, va utilitzar les targetes per fer centenars de pagaments no relacionats amb la feina i va cobrar indegudament centenars de dietes. Així, per exemple, va cobrar més de 17.000 euros del consorci de residus per desenes de viatges no realitzats a Madrid, València, Astúries o Bilbao, que justificava amb documents falsos signats per ell. Amb la targeta Teletac del mateix consorci va pagar 174 euros en peatges d'autopistes per trajectes particulars, molts d'ells en cap de setmana. Fernández va arribar a duplicar i fins i tot triplicar la compensació econòmica que li corresponia per quilometratge amb vehicle propi i manutenció, ja que la reclamava a més d'un consorci simultàniament. Amb aquest sistema va cobrar indegudament més de 7.100 euros en total dels tres consorcis. També va reclamar i justificar el dret a ser indemnitzat per despeses personals i alienes als consorcis pagades en efectiu o amb les targetes dels consorcis. Així, va pagar gasolina, xiclets, preservatius, carbó, aparcaments, manutenció i pa. En total es va gastar 1.752 euros dels consorcis de turisme i residus. Per últim, va reclamar per quilometratge de distàncies superiors a les que realment havia fet, sobretot pel consorci de residus, com a mínim va cobrar 5.000 fent aquest mètode.

A més, va autoritzar el pagament a través del consorci de residus de les seves despeses de vols, allotjament, restauració i aparcament per assistir a un congrés federal del PSOE a Andalusia el gener del 2012 amb fons del consorci de residus. Ell es va beneficiar de 684 euros, i va autoritzar el pagament de despeses pel mateix congrés a Bustos, 326 euros i Gallardo, 508 euros.

 

 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sabadell

Guia comercial del Vallès