Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Desplegament de l'operació 'Volhov' de la Guàrdia Civil amb 31 escorcolls i 21 detencions

28 Octubre 2020 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Barcelona



L'operació 'Volhov' de la Guàrdia Civil ha estat desplegada aquest dimecres a diferents punts de Catalunya on s'investiga el suposat destí irregular de subvencions públiques a l'entorn d'entitats i empresaris independentistes. També, s'intenta esbrinar si l'Ajuntament de Cabrera de Mar va fer una requalificació urbanística irregular per poder afavorir una fundació pedagògica presidida per Xavier Vendrell, exdirigent d'ERC. En total, s'han produït 31 escorcolls i 21 detencions per poder esbrinar si s'han finançat irregularament els projectes independentistes, com és el cas de Tsunami Democràtic.

En aquesta operació s'ha investigat diverses vies de finançament amb fons públics "d'activitats irregulars aliens al destí legal" que tenien els diners. En aquests escorcolls s'ha intervingut gran quantitat de documentació, suports informàtics i telèfons mòbils per poder analitzar-los. S'ha de dir que la investigació continua oberta, de manera que no es descarten noves detencions en els propers dies. L'operació de la Guàrdia Civil, anomenada 'Volhov', ha consistit en 31 escorcolls en vuit partits judicials de les demarcacions de Barcelona i Girona; i 21 detencions pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i blanqueig de capitals. Concretament, la investigació ha derivat de les suposades subvencons irregulars de la Diputació de Barcelona i la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes. Entre els detinguts, a part de Vendrell el qual està retingut al seu domicili de Sant Joan Despí, també trobem a l'empresari Oriol Soler; a l'antiga mà dreta d'Artur Mas i directiu d'Aigües de Catalunya, David Madí; Toni Fusté i Roc Aguilera, d'Events; Jordi Mir, l'alcalde de Cabrera de Mar; Josep Campmajó, empresari de Girona; Jose Lluís Alay, director de l'oficina de Puigdemont; Xavier Vinyals, el president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i Jordi Serra, interventor delegat de Presidència en l'etapa Puigdemont al capdavant de la Generalitat. 

En el transcurs de la investigació es va arribar a descobrir una suposada prevariació en la requalificació de terrenys rústics per a la construcció d'un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada a Cabrera de Mar (Maresme), a la zona denominada Complex Villa Buggati, destinada en un principi als casaments i els grans esdeveniment. L'escola l'havia de tirar endavant la Fundació El Brot, la qual té un altre centre al Baix Llobregat i està presidida per Vendrell. A més, es van constatar adjudicacions d'obra per auells procediments no reglats, irregularitats per part del Departament d'Educació de la Generalitat en a la concessió del concert a l'escola i la modificació irregular del terreny rústic a urbanitzable, mitjançant la requalificació municipal aprovada pel ple de l'Ajuntament de Cabrera. Dues de les detingues per la Guàrdia Civil són: Pilar Contreras, directora general de centres concertats i privats i Marta Molina, professora d'un institut del Baix Llobregat i exregidora d'ERC a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), el mateix municipi on resideix Vendrell i també, la seu de la Fundació El Brot. La investigació ha sigut secreta durant un any i mig, dirigida pel magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, just després d'obrir una peça separada en la causa contra suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a entitats sobiranistes, entre les quals n'hi ha de pròximes a l'antiga CDC, com CATMón i Igman.

En el maig del 2018 la Policia Nacional va entrar a la seu de la institució per poder escorcollar-la i va fer diverses detencions d'alts càrrecs. El març del 2020, poc abans del confinament, el jutge va decidir citar a declarar com a investigats a 49 persones. Entre els investigats, es troba el diputat de JxCat Francesc de Dalmases; Víctor Terradelles, el president de la Fundació CATMón, entitat afí a CDC; i Salvador Esteve, l'expresident de la Diputació de Barcelona. A la causa s'investiguen els possibles delictes de malversacions de fons públics, prevariació i tràfic d'influències. La interlocutòria, dictada pel jutge, va arribar després de l'informe de la Guàrdia Civil de principis de febrer on es demanava la imputació de 48 persones i tot apuntava que part dels diners de la Diputació de Barcelona que estaven destinats a entitats van servir per poder pagar les factures del procés. 

D'aquesta manera, el jutge va establir vuit peces separades dividides en les subvencions destinades a la Diputació de Barcelona a diverses entitats. Així, estableix peces a les subvencions a CATMón i Igman, Voltia Solutions, Pimec, Setrategic i Konsector i Utopia, Fundació Privada Empresa i Clima, Plataforma Educativa i Utopia, Funiber, Grupo IGFA i M. Costa Rica i, finalment Ecosde. El jutge detalla les persones que considera que van participar en la tramitació de cada subvenció, tant sigui per part de la Diputació com la de cada entitat. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

barcelona cabrera de mar girona igualada sant joan despí sant quirze del vallès vilanova i la geltrú

Guia comercial del Vallès