Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Un jutjat condemna l'exalcalde de Sabadell, Maties Serracant, a 4 mesos d'inhabilitació i 1.800 euros de multa per l'1-O

7 Juny 2023 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Cedides - ACN

Població: SabadellLa jutgessa el considera autor d'un delicte de "desobediència greu" i assegura que la pena no afecta l'exercici de la docència, a la qual es dedica Serracant

Un jutjat ha condemnat l'exalcalde de Sabadell Maties Serracant a quatre mesos d'inhabilitació i 1.800 euros de multa per la seva actuació en relació amb la celebració del referèndum de l'1-O al municipi, quan ell era alcalde.

El mes d'abril passat, Serracant va refermar davant la jutge que com a alcalde no podia fer res per evitar la celebració de l'1-O a Sabadell. La petició de la fiscalia era de dos anys d'inhabilitació i una multa de 15.000 euros.

La jutgessa justifica que la pena s'ha imposat tenint en compte el temps transcorregut des de la comissió dels fets. Transcorreguts sis anys des del 2017, veu "adequada" la inhabilitació de quatre mesos i una multa de 1.800 euros. A més, assegura que la pena no afecta l'exercici de la docència, a la qual es dedica Serracant, que va deixar de ser alcalde de Sabadell el 2019. La sentència es pot apel·lar i hi ha un marge de deu dies per presentar el recurs.

En la sentència, la jutgessa conclou que Serracant tenia coneixement del mandat judicial concret del Tribunal Constitucional que exigia "abstenir-se" de tramitar qualsevol acord o actuació que permetés la celebració del referèndum. Es constata que, com a mínim, el llavors alcalde en tenia coneixement des del 12 de setembre del 2017, ja que és la data en què l'Ajuntament va rebre un requisit dirigit a l'alcaldia en el qual, entre altres, s'advertia de les eventuals responsabilitats en les quals podien incórrer si no atenien el requisit.

Per això, la jutgessa veu com un acte "frontalment contrari" al mandat del TC el decret d'alcaldia del 29 de setembre en què s'afirmava que la celebració del referèndum de l'1-O comportava l'ús d'instal·lacions municipals i mitjançant el qual Serracant abocava durant tres dies -el 29 i 30 de setembre i l'1 d'octubre- les competències delegades a tres regidors per "eximir de responsabilitats" aquells que tenien competències en la gestió d'instal·lacions municipals.

Amb tot, conclou que no s'ha acreditat que Serracant donés "accés o autorització" per l'ús de les instal·lacions ni tampoc que donés ordres a la Policia Local de facilitar la votació. En aquest sentit, no queden acreditats altres actes concrets de l'acusat que impliquin "afavoriment".

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sabadell

Guia comercial del Vallès