Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Condemnen sis Mossos d'Esquadra a presó per agredir dos joves a Cerdanyola el 2016

24 Març 2023 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Cedides - ACN

Població: Cerdanyola del VallèsTot va començar amb la fugida dels joves davant un control i els agents policials van iniciar una persecució. L'Audiència es creu la versió de les víctimes i condemna els agents per lesions i tortures

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a penes de quatre i cinc anys de presó i quatre d'inhabilitació a sis agents dels Mossos d'Esquadra per agredir greument dos joves a Cerdanyola del Vallès l'abril del 2016.

Dos joves van fugir amb cotxe d'un control policial i en la fugida es van accidentar. En arribar els agents, els van colpejar per tot el cos de forma reiterada, causant-los lesions importants i fins i tot la pèrdua de visió en un ull al conductor. En defensa, els agents van al·legar que les lesions se les havien fet en l'accident, però el tribunal no ho veu possible i els condemna per lesions greus i tortures contra la integritat moral, amb l'atenuant de dilacions indegudes i l'agreujant de càrrec públic.

Els successos, Sant Jordi del 2016

Segons la sentència de l'Audiència Nacional, la mitjanit de Sant Jordi del 2016, els sis agents feien un control de seguretat ciutadana en una zona industrial i d'oci nocturn. Poc abans de la 1 de la matinada, dos dels agents van aturar un turisme Citroën Xsara amb dos joves de 20 i 22 anys. Després de demanar-los que aturessin el vehicle en una zona habilitada, el conductor va reprendre la marxa i es va iniciar una persecució que va acabar amb el cotxe fugitiu impactant contra una estructura de formigó. Després del xoc van arribar al lloc els agents i al cap d'uns minuts ho van fer els altres quatre policies.

A partir d'aquí, els acusats, "de comú acord i amb l'ànim de malmetre la integritat física, psicològica i moral" dels dos ocupants, els quals no van oferir cap resistència, per voler-los castigar per haver fugit del control.

Els agents van donar cops de puny i puntades de peu a la cara, cap i cos, a més d'insultar-los, i els intimidaven dient-los coses com: "Us podríem matar i aquí no se n'adonaria ningú". També van tallar el cinturó de seguretat del copilot i els van colpejar amb la sivella.

En el judici, els Mossos van negar haver agredit els joves i van assegurar que les lesions se les havien fet en l'accident. No obstant això, diverses proves pericials porten a concloure al tribunal que la major part de les lesions eren impossibles de causar pel tipus de xoc que havien patit. A més, el tribunal recorda que les lesions causades amb el cinturó de seguretat tallat són poc discutibles.

Danys i conseqüències de les víctimes

A causa dels múltiples cops, el conductor, de 22 anys, va rebre un cop de puny del primer agent que va arribar, mentre l'altre agent detenia el copilot. El cop de puny li va causar una lesió a l'ull que li ha comportat pèrdua d'agudesa visual del 90%. A conseqüència dels cops de tots els acusats, va patir nombrosos hematomes al cap, lesions a braços, cames, coll i tòrax, hematomes als costats, fractura d'una dent i edemes a les mans. Tot això li va provocar ansietat, un trastorn adaptatiu, depressió, aïllament i reclusió. Va rebre tractament psiquiàtric i va trigar sis mesos a recuperar-se.

El copilot, de 20 anys, va patir lesions a l'ull, nas, llavi, dents, esquena i fractura d'una costella, a més d'ansietat. Al cap de pocs dies va patir un brot psicòtic i pensava que els metges que el tractaven el volien enverinar per encàrrec dels policies. Va trigar quatre mesos a recuperar-se.

Condemna de l'Audiència

Per tot això, l'Audiència condemna el principal acusat a 5 anys i 45 dies de presó i quatre anys d'inhabilitació com a autor de lesions greus per imprudència i un delicte de tortures per atemptat greu contra la integritat moral, amb l'agreujant de càrrec públic i l'atenuant de dilacions indegudes. A més, haurà de pagar uns 5.000 euros al copilot i uns 33.500 al conductor.

Els altres cinc mossos han estat condemnats a 4 anys de presó i 4 d'inhabilitació com a coautors dels mateixos delictes i hauran de pagar uns 5.000 euros a cada víctima. Les indemnitzacions, 60.000 euros per al conductor i 30.000 per al copilot, seran assumides per l'assegurança de la Generalitat.
 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

cerdanyola del vallès

Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès