Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El Govern aixeca l'emergència per sequera als municipis vallesans del sistema Ter-Llobregat i permet reomplir piscines

8 Maig 2024 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: Cedides - ACN



S'augmenta la dotació d'aigua per habitant i es flexibilitzen les restriccions per a sectors com l'agricultura, la indústria i la ramaderia

La Comissió Interdepartamental de Sequera ha acordat aquest dimarts aixecar la fase d'emergència per sequera a l'àmbit Ter-Llobregat, un territori que abasta 30 municipis del Vallès Oriental, a més de Sant Feliu de Llobregat i 8 poblacions més que no s'abasteixen d'aquest sistema. La mesura es pren arran de la recuperació de les reserves d'aigua als embassaments gràcies a les pluges de les darreres setmanes.

Per tant, els 30 municipis del Vallès Oriental es formen part d'aquest àmbit han retornat a la situació d'excepcionalitat on també hi ha vuit de les nou poblacions vallesanes que no s'abasteixen amb els recursos d'aquest sistema: Figaró, Tagamanent, Aiguafreda, Montseny, Fogars, Campins, Gualba i Sant Esteve de Palautordera. Sant Feliu, amb dificultats per la caiguda dels recursos propis, va demanar entrar en fase d'emergència.

Capacitat dels pantans

Actualment, els pantans de l'àmbit Ter-Llobregat es troben al 24,8% de la seva capacitat, amb 154 hectòmetres cúbics d'aigua embassada. Aquesta situació, tot i ser millor que fa uns mesos, encara dista molt dels nivells òptims, però permet relaxar les restriccions imposades per la sequera.

Amb el pas a la fase d'excepcionalitat, la dotació d'aigua per habitant i dia augmenta a 230 litres, enfront dels 200 que regien durant l'emergència. Això significa que els ciutadans podran consumir més aigua per a usos domèstics.

Flexibilització de les restriccions

A més, es flexibilitzen algunes restriccions en sectors com l'agricultura, la indústria i la ramaderia. Així, el reg agrícola es podrà reduir en un 40% en lloc del 80% anterior, mentre que el consum d'aigua per part dels usuaris industrials baixa al 15% i el ramader al 30%.

En canvi, es mantenen algunes restriccions com la prohibició de regar jardins i zones verdes públiques o privades, excepte el reg de supervivència d'arbres i plantes, i la prohibició de netejar carrers o edificis amb aigua potable.

Reobertura de les piscines

Un dels canvis més destacats és la reobertura de les piscines sense necessitat de convertir-se en refugis climàtics. Això permetrà reomplir o omplir per primera vegada piscines públiques i privades que disposin d'un sistema de recirculació d'aigua, sempre que es faci amb les quantitats mínimes necessàries per garantir la qualitat sanitària.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha remarcat que, tot i la millora, la situació de sequera no s'ha acabat i ha fet una crida la ciutadania a mantenir l'estalvi d'aigua

Mascort ha descartat que la decisió d'aixecar l'emergència tingui motivacions electorals, tot i que es produeix pocs dies abans de les eleccions al Parlament. El conseller ha assegurat que s'ha seguit el Pla de Sequera i que la millora de la situació dels embassaments ha permès relaxar les restriccions.

Diferències entre emergència i excepcionalitat:

  • Dotació d'aigua per habitant i dia: 200 litres (emergència) vs 230 litres (excepcionalitat)
  • Reg agrícola: Reducció del 80% (emergència) vs 40% (excepcionalitat)
  • Consum d'aigua industrial: Reducció del 25% (emergència) vs 15% (excepcionalitat)
  • Consum d'aigua ramadera: Reducció del 50% (emergència) vs 30% (excepcionalitat)
  • Piscines: Tancades (emergència) vs Obertes amb restriccions (excepcionalitat)
  • Reg de jardins i zones verdes: Prohibit (emergència i excepcionalitat)
  • Neteja de carrers i edificis: Amb aigua no potable (emergència i excepcionalitat)
  • Neteja de vehicles: Només en establiments autoritzats (emergència i excepcionalitat)

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès