Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Descobert a Mollet un pergamí medieval del 1282 que revela la història i els secrets del municipi en aquella època

19 Març 2024 Redacció: puntvalles.cat

Imatges: Ajuntament de Mollet del Vallès

Població: Mollet del VallèsEl document dona fe de la venda d'unes terres a Molletum i aporta una informació valuosa sobre la història de la població

L'Arxiu Històric de Mollet del Vallès celebra la incorporació d'un pergamí medieval d'inestimable valor, que data de l'any 1282. Aquest document, que dona fe de la venda d'unes terres a Molletum (l'antic nom de la població), es converteix en el testimoni més antic que es conserva a l'arxiu municipal.

El pergamí forma part del Fons Ramon Ros Castelló, una donació recent que ha enriquit considerablement el patrimoni documental de la ciutat. Aquest fons està format per 53 pergamins medievals, procedents en gran part de la masia de Can Mulà de Gallecs.

Un viatge a través del temps

Des de la seva incorporació, l'equip de l'Arxiu ha treballat en la datació precisa dels pergamins, la restauració d'aquells que ho necessitaven i la signatura d'un conveni de col·laboració amb l'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental per a la seva traducció.

Aquesta tasca ha permès descobrir un autèntic tresor: el pergamí del 1282, que aporta una informació valuosa sobre la història de la població i la seva configuració en aquella època.

Un conjunt documental excepcional

El Fons Ramon Ros Castelló ofereix una visió completa de la vida a Mollet durant l'edat mitjana. Els pergamins, que abasten des del segle XIII fins al segle XVII, permeten conèixer aspectes com la propietat de la terra, les transaccions comercials, la vida quotidiana i l'organització social.

A més del pergamí del 1282, destaca la presència de:

  • Dos pergamins del segle XIII (1282 i 1297)
  • Quatre pergamins del segle XIV (1325-1364)
  • Quinze pergamins del segle XV (1403-1500)
  • Trenta pergamins del segle XVI (1506-1599)

Abans de la incorporació d'aquest fons, l'Arxiu de Mollet només custodiava tres pergamins medievals dels segles XIV i XV.

Un patrimoni per a les futures generacions

L'Arxiu Històric de Mollet treballa per a la preservació i difusió d'aquest excepcional conjunt documental. La incorporació del Fons Ramon Ros Castelló ha permès ampliar considerablement els coneixements sobre el passat de la ciutat i posar a l'abast dels investigadors i del públic en general una font d'informació inestimable.

Els documents més antics de Mollet

Si bé el pergamí del 1282 és el més antic que es conserva a l'arxiu municipal, cal assenyalar que existeixen documents anteriors que fan referència a Mollet. Aquests documents, que es troben custodiats en altres arxius, daten del segle X:

  • Acta de consagració de l'església de Sant Esteve de Parets (any 904), on se cita el nom de Gallecs.
  • Permuta on apareix el topònim de la població (any 982).
  • Donació de terres on se cita l'església parroquial (10 de juny de 993).
  • Testament on es troba escrit el nom de Moledo (4 de novembre de 993).

Amb la recuperació del pergamí del 1282 i la conservació d'aquests documents anteriors, Mollet del Vallès pot gaudir d'un ric patrimoni documental que permet reconstruir la seva història i identitat.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

mollet del vallès

Guia comercial del Vallès