Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

AMPLIACIÓ: Es necessitaran més de 200 MEUR per recuperar el riu Besòs

14 Desembre 2020 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Montornès del Vallès



Les administracions s'han unit per poder recuperar el riu Besòs a través del projecte batejat amb el nom de 'Viu el Besòs!'. Ha estat elaborat pel consorci del Besòs Tordera i el del Besòs, i compta amb l'ajuda de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació i la Generalitat, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua. Pel que fa el pressupost, es preveu que sigui de 228 MEUR, amb la voluntat d'accedir a fns europeus per sufragar part de la despesa. L'objectiu del pla és la millora de la qualitat de l'aigua i l'ús ciutadà de l'espai, el qual fa un any va patir una agressió per l'incendi d'una planta de tractament de residus a Montornès del Vallès, que va malmetre la flora i la fauna del riu.

Principalment el projecte consta de sis eixos d'actuació, tots pensats per una millora de l'entorn. El primer dels eixos es centra en reduir la contaminació i la milora en la qualitat de l'aigua amb la construcció de tancs i el control a dierents punts específics. El segon eix es basa en la protecció de la biodiversitat i la recuperació ecològica del riu, renaturalitzant els espais o murs de formigó i erradicant aquelles espècies exòtiques invasores. A continuació, el tercer eix es vol fomentar en l'agricultura urbana sostenible, amb una ordenació de l'horta, i, a més, fomentat l'agricultura sostenible. El quart eix es basa en la creació d'espais de salut i mobilitat sostenible, mentre que el cinquè eix aposta per la resiliència i l'adaptació al canvi climàtic, així com l'anàlisi del risc d'inundació de l'entorn del riu i la protecció del sistema dunar de les platges. Finalment, el sisè eix es basa en el projecte on es preveu fomentar la sensibilització ambiental. 

"És un contenidor de projectes, no un de sol, i que s'ha anat recollinr del conjunt d'administracions participants", esmenta Josep Monràs, president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Mollet del Vallès. La participació de les diferents administracions ha fet que cada cop el projecti hagi anat guanyant musculatura i tingui una major capacitat per a desenvolupar-se més enllà de l'àmbit polític. Per aquests motius, el pressupost ascendeix a 227.869,170 euros, dels quals es preveu demanar una aportació del fons europeu Next Generation. 

No obstant, el fet que les diferents institucions siguin les participants, garanteix que es pugui disposar d'una aportació econòmica per poder seguir endavant en els plans previstos pel sector del país, el quals fins als anys 90 mostrava una cara poc amable, amb molta brutícia i contaminació. "Hem d'aprofitar totes les oportunitats que tinguem, entre elles els fons europeus, per impulsar i recuperar tot l'entorn del Besòs en el sentit ambiental, però també en el sentit social i econòmic", afegeix Ada Colau, la presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i alcaldessa de la capital catalana. Amb això, el fet que Europa faci una aportació econòmica podria accelerar el calendari d'actuacions, les quals encara no s'han pogut definir. S'espera que les actuacions que es volen dur a terme permetin "cosir socialment territoris", segons esmenta Jane Sanz, presidenta del Consorci Besòs. 

La presentació es va fer a escassos metres d'on l'11 de desembre del 2019 un incendi en una nau dedicada al tractament de residus va provocar un vessament tòxic al riu Besòs. L'incendi va provocar la mort de milers d'animals, entre ells molts peixos els quals van aparèixer al llarg del recorregut en el seu camí corrent avall. "En aquell moment van tenir la sort de posar-nos tots d'acord, i fer un treball conjunt per iniciar la recuperació del riu, prendre mesures i dirimir responsabilitats", esmenta Jose A. Montero, alcalde de Montornès. Finalment, s'espera que la mateixa unió que han tingut les administracions faci del nou projecte un èxit del qual en tregui rèdit la natura i els habitants de la conca del Besòs. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

montornès del vallès

Guia comercial del Vallès