Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Entitats ecologistes de la conca del Besòs insten a impulsar un acord per frenar la contaminació

18 Novembre 2020 Redacció: Andrea RodríguezUna quarentena d'entitats ecologistes de la conca del Besòs insten l'estat espanyol, la Generalitat i els ajunts del territori a impulsar un gran acord social que preservi el riu i freni la contaminació. S'ha reunit el col·lectiu com a Àgora dels Moviments Socioambientals, des de la qual van aprovar una declaració on denuncien que el Besòs pateix "greus problemes de sanejament" alhora que lamenten que els ecosistemes associats al riu es troben en procés de "degradació". D'aquesta manera, les entitats assenyalen que la construcció "massiva" a l'entorn del Besòs i el Llobregat des de finals dels 70 i fins avui, han superat la capacitat sanejadora de les infraestructures de l'AMB.

A més, confirmen que aquestes deficències de les depurades es veuen accentuades sobretot en els dies de pluja, amb l'abocament d'aigües fecals sense tractar. Però aquest no és l'únic problema, ja que des de l'Àgora adverteixen que també es veuen contaminats els aqüífers amb purins, pesticides i fertilitzants, i assenyalent a les grans indústries com la Central Tèrmica d'Endesa o la incineradora TERSA com les responsables. Per aquests motius, el col·lectiu reclama a totes les administracions que preguin les mesures necessàries per poder revertir aquesta situació. Per exemple, demanen que s'aprovi una moratòria urbanística per aturar noves construccions d'habitatges les quals farien créixer la població de la zona i millorarien l'ús de la xarxa de clavegueram. "L'única actuació acceptable és la renaturalització de la conca del Besòs", insisteix a través del document consensuat aquest cap de setmana entre totes les entitats i fet públic amb motiu del Dia Mundial del Sanejament de l'Aigua. 

Finalment, el col·lectiu ha anunciat l'inici d'un procés amb els grups socioambientals de la Conca del Llobrehat per poder celebrar un Parlament Ciutadà Metropolità "com a eina d'incidència metropolitana". La intenció serveix per validar propostes que instin les administracions competents a prendre les mesures necessàies a favor de la regeneració ambiental i ecològica de les conques del Besòs i del Llobregat.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès