Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

El LUMÍNIC torna a omplir els carrers, places i galeries de Sant Cugat de fotografia en la seva edició més internacional

16 Maig 2022 Redacció: puntvalles.com

Imatges: Cedides

Població: Sant Cugat del Vallès



clinica dental artis-sabadell

De l'11 de juny al 17 de juliol se celebra la tercera edició del LUMÍNIC, Festival de Fotografia que aquest cop convida a explorar el concepte de límit a través d'una programació que compta amb artistes consagrats i emergents, tant a escala nacional com internacional.

S'hi podran veure fins a 15 exposicions arreu de Sant Cugat en la nova cita fotogràfica que enguany suma esforços amb Galeries d'Art de Catalunya i que portarà el LUMÍNIC a espais expositius de Lleida, Barcelona i Reus.

Laura WilsonJose Luis CarrilloVerónica Losantos o Bigas Luna són només alguns dels noms dels 55 artistes que participaran en el certamen, que també comptarà amb taules rodones, conferències i tallers relacionats amb el món fotogràfic.

De l'11 de juny al 17 de juliol, Sant Cugat es tornarà a convertir en un aparador per als amants de la fotografia contemporània gràcies al festival LUMÍNIC, coorganitzat per la plataforma i editorial fotogràfica LUMÍNIC i l'Ajuntament de Sant Cugat. Cada dia del festival, la ciutat acollirà exposicions, tallers i conferències de fotografia d'autors amb reconeixement a escala nacional i internacional. En l'edició d'enguany el certamen explora la idea de límit des de diferents punts de vista. D'aquesta manera un total 15 exposicions plasmaran en format fotogràfic aquest concepte.

EXPOSICIONS DESTACADES

Avedon at Work, Laura Wilson (Rambla del Celler)
La carrera professional de Laura Wilson es va iniciar el 1979, quan el reconegut fotògraf Richard Avedon la va contractar com a assistent de la seva exposició i llibre In the American West, un encàrrec de l'Amon Carter Museum. Wilson va estar viatjant amb Avedon durant sis anys, ajudant-lo a trobar protagonistes per retratar. Treballar amb Avedon la va ajudar a adquirir un coneixement profund de l'Oest americà i va aportar-li inspiració per als seus projectes posteriors. D'aquí en va sortir Avedon at Work un treball que combina imatges que va captar durant les sessions fotogràfiques amb entrades del seu dietari, per mostrar els mètodes de treball d'Avedon, la seva tria dels personatges, el seu procés creatiu, i fins i tot els seus experiments i els seus errors.

Col·lectiva d'artistes d'Argentina, comissariada per Daniela Palafundi (Centre d'Art Maristany)
Una exposició que connecta el treball fotogràfic de 19 autores argentines que s'exerceixen en la contemporaneïtat. I que podem concebre com un entramat de pràctiques artístiques que informen d'una escena dins del panorama actual de la fotografia del país. Palafundi ha exposat de forma individual i col·lectiva a galeries i festivals d'Argentina i Espanya. Exerceix la docència en diferents àmbits des de fa deu anys. Ha col·laborat amb diverses revistes i publicacions.

Los Hijos del Ciervo, Jose Luís Carrillo (Casa de Cultura de Sant Cugat)
José Luís Carrillo presentarà el seu fotollibre "Los Hijos del Ciervo", editat per l'editorial LUMÍNIC, i que posa la mirada a la Vall de l'Alt Tajo, un dels territoris més despoblats d'Europa i dominat per la naturalesa salvatge. Carrillo plasma la seva trobada amb els descendents de Cernunnos, el déu banyut, venerat pels celtes en aquesta regió durant més de mil anys. Hereus d'una cosmogonia a punt d'extingir-se, són els últims celtibers de l'altiplà espanyol i aquesta és la seva vall sagrada.

Archaia, Verónica Losantos (Espai EMD Valldoreix)
Com a novetat d'enguany, el festival ha obert una convocatòria dirigida a autors individuals i col·lectius, que treballin amb la fotografia i les arts visuals. La proposta seleccionada ha estat de Verónica Losantos, que investiga el vincle entre el fenomen de la desaparició i el trauma col·lectiu, a més de la qüestió del paper del mitjà fotogràfic com a prova històrica, i el vincle entre la fotografia i l'arqueologia, i entre la memòria i el procés fotogràfic. Losantos és una artista que ha centrat el seu treball en la fotografia i la instal·lació, abordant temàtiques com la memòria i la relació entre processos fotogràfics i psicològics. Els 10 accèssits de la convocatòria participaran en una mostra col·lectiva.

Retratos Ibéricos, Bigas Luna (Escola de Música Victòria dels Àngels)
Bigas Luna explica que amb la fotografia pot fixar un moment, i amb la unió de diferents moments, narrar una història. "Em vull apoderar de tot allò que estic veient. Són moments meravellosos, convulsions passionals. Més tard, el meu estudi s'omple d'aquelles fotos que no són res fins que les munto. És un altre moment màgic. Toco, enganxo, comparo, desenganxo, miro, canvio, jugo amb les deformacions que es produeixen entre foto i foto, i que moltes vegades provoco, i amb les diferències de llum, que m'interessen especialment pel seu paper de testimonis del temps transcorregut entre cada imatge." A Retratos Ibéricos, Bigas Luna plasma a través de la fotografia moments més enllà dels cinematogràfics.

BRIANS. Dones Invisibles, Camila Oliveira (Murs de la Biblioteca Gabriel Ferrater)
Una sèrie fotogràfica que retrata dones que han patit violència masclista, a les quals la fotògrafa va conèixer durant la seva estada als centres penitenciaris de Brians i Wad-Ras. Camila Oliveira, va conèixer la fotògrafa Marta Fàbregas durant la primera edició del projecte "Traspassant l'objectiu" al C.P. Brians-1. Allà va destacar per la seva actitud i el seu potencial fotogràfic. Actualment, compleix el tercer grau penitenciari a Barcelona i ha acceptat participar en un reportatge mentoritzat per Fàbregas, amb obres incloses en el foto llibre "BRIANS: mujeres invisibles", editat per l'editorial LUMÍNIC.

La Triologia de la Ciutat, JM Ramírez-Suassi (Museu Cal Gerrer)
Trilogia de la Ciutat està formada per tres sèries: One Eyed Ulysses, According to Crusoe i W/Closing/Larva. Totes tres descriuen un viatge des de la perifèria al centre de la ciutat, però aquesta ciutat i els seus límits, sense demarcació precisa, són un signe equívoc de què significa aquest límit en si mateix. El límit apareix, desapareix i reapareix, sotmès a totes les conjectures possibles. És la naturalesa lliurada a si mateixa, amb i sense l'home. És el principi i la fi d'un món.

Opal, Ludwig Nikulski (Museu del Monestir)
Un assaig fotogràfic on l'autor reflexiona sobre un estat personal de llunyania. Captats entre la primera i la segona fase del confinament a Islàndia, el text i les imatges s'utilitzen per crear un mirall poètic de l'aïllament. Una narrativa desigual que queda relligada pel fil de l'experiència personal, traduïda a través de paisatges metafòrics, retrats melancòlics i prosa.

Podeu trobar més informació de totes les exposicions del festival a https://www.luminicfestival.com/exposicions

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

sant cugat del vallès

Guia comercial del Vallès