Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

'Epidèmies i pandèmies. L'enemic invisible', l'exposició del MNACTEC a Terrassa

24 Març 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Terrassa



El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa (MNACTEC) repassa l'evolució de les grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat amb la seva exposició temporal, 'Epidèmies i pandèmies. L'enemic invisible'. La mostra, que es podrà visitar fins el 31 de desembre de 2021, repassa la història a través d'algunes de les principals afectacions sanitàries globals. Ho fa a través de plafons informatius i alguns dels objectes més destacats que s'han utilitzat a Catalunya per combatr-les, com ara un carro-estufa que va recórrer els carrers de Girona a principis del segle XX, un pulmó d'acer de 1958 per ajudar a respirar persones amb problemes musculars o una recreació del Laboratori Municipal de Barcelon d'ara fa un segle.

La mostra repassa l'evolució que han experimentat les plagues sanitàries que han tingut un impacte a nivell global, centrant l'afectació patida a Catalunya a partir d'alguns objectes originals i que es van utilitzar per combatr-les. Inicialment, la proposta s'havia centrat en el fons fotogràfic del doctor Jaume Ferran i Clua, que es troba al MNACTEC, però l'esclat de la pandèmia de la Covid-19 va propiciar que es reformulés. "El fet que ens aparegués al març de 2020 la Covid-19 ens va fer recondir l'exposició i vincular-la amb la pandèmia que vivim, així que la mostra és fruit de la voluntat de parlar de l'activitat científica, ara vinculada amb l'exemple que estem vivint", explica Jaume Perarnau, el director del MNACTEC.

D'aquesta manera, es pot veure com personalitats científiques de casa nostra van treballar per combatre malalties com la polio o la ràbia, però també com les diferents societats han interpretat les pandèmies, des de l'origen diví fins a l'explicació científica. "Aquestes epidèmies s'han reproduït al llarg de la història, i malauradament ens toca viure una", destaca Perarnau. D'aquesta manera, s'ofereix un ampli ventall d'instrumental utilitzat, entre els quals una reproducció del laboratori Municipal de Barcelona, amb els primers tipus de microscopis utilitzats i les provetes més primerenques fetes servir per analitzar les mostres que s'hi recollien. 

Objectes destacatsLa mostra permet veure instruments curiosos, com un carro-estufa que es va utilitzar als municipis de Girona a principis del segle XX. "És un generador de vapor que es duia amb dos carros estirats pels pobles, s'hi feia la desinfecció d'aigua, roba i tot tipus d'objectes per acabar amb les passes de tifus", explica Esther Font, responsable de l'àrea d'Exposicions i Acció Educativa del MNACTEC.Una altra de les peces estrella és un "pulmó d'acer", un element que s'utilitzava per ajudar a respirar aquelles persones que havien patit una dolència amb afectació a la musculatura.

"Com va passar amb la poliomielitis, els pacients s'introduïen a dins del pulmó d'acer, amb unes vàlvules que feien pressió negativa i que feien que el pulmó s'eixamplés i hi entrés aire", explica Font.L'exposició disposa de set àmbits amb mòduls interactius, on s'analitza, entre d'altres, com es combaten les malalties amb l'aplicació de la ciència, el concepte de salut pública, o com la globalització ha fet que les malalties hagin corregut a major velocitat arreu del món. Un conjunt de maquetes ajuden a entendre la composició dels virus, així com els mecanismes que tenen per sobreviure en organismes.

Arxius de so adjunts:

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

terrassa

Guia comercial del Vallès